Tavaly nyáron, két hónap alatt összesen három és fél milliárd forintot költöttünk különböző grilltermékekre. Ha már ennyi pénzt kiadunk a kerti sütögetésre, akkor érdemes jól is csinálni.
Forrás: iStock (képünk illusztráció)
A grillsütő megvásárlása még nem jelenti azt, hogy tudjuk is használni az eszközt. A kezdőknek a legfontosabb, hogy megismerjék és bánni is tudjanak vele.
Vaslapot tegyünk a rácsra!
– Ha kezdők vagyunk, akkor először az egyszerű ételekkel kezdjük, mivel meg kell ismernünk a grillsütőnket, amihez gyakorlás kell – kezdte a Borsnak Kakukk Szabolcs, a Kemencemánia cégvezetője.
– A saslik, virsli, csirke, hal és a zöldség a legjobb választás egy újonc sütögetőnek. Fontos a megfelelő a hőmérséklet. Ha túl meleg a grill, akkor kívülről odaég a hús, belül viszont nyers marad, de ha túl hideg, a hosszú sütésidő miatt kiszárad az étel. A legjobb, ha vásárolunk egy maghőmérőt, ezzel pedig le tudjuk mérni a hús belsejét, ami ha eléri a 70-75 Celsius-fokot, már biztonságosan fogyasztható. Innentől már csak az egyéni ízlés számít – adta a tippet a szakértő, majd hozzátette: kezdetben ne közvetlenül a rácson süssünk, erre tegyünk egy vaslapot.
– Így is nagyon finom ízt fog kapni az étel, de kisebb eséllyel égetjük oda, és az átsülés is garantáltabb. Sütés előtt magát a grillt mindig elő kell melegíteni, ugyanis a megfelelő hőmérséklet nélkül biztosan nem lesz tökéletes a hús.
Hűtés után jöhet a melegítés
Már a boltokban is lehet kapni jó minőségű, előre pácolt húsokat, de ezeknél számolnunk kell azzal is, hogy ízfokozókat, aromákat tartalmazhat. Ha fűszerkeveréket vásárolunk, mindig olvassuk el a használati útmutatót, és ezt szigorúan tartsuk is be, hogy finom legyen az elkészült étel. A grill szerelmesei általában jobban szeretik a saját, friss füszerekből és alapanyagokból készített pácot. Ízlés szerint bármilyen pácot elkészíthetünk. Az olívaolaj mellett mehet bele hagyma, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, bors és só. Az ínyencebbek a gyömbért, mustárt vagy akár egy deci pálinkát is adhatnak a finom páchoz. Ezután a hús mehet a hűtőbe pihenni.
– Az apróbbra felszeletelt csirkének elég csak néhány óra hűtés, viszont egy nagyobb szelet sertéshúsnak akár egy napra is szüksége van, hogy felvegye a pác ízét – magyarázta Kakukk Szabolcs.
– Fontos, hogy mindig szoba-hőmérsékletű húst tegyünk a grillre, tehát a sütögetés előtt pár órával vegyük ki a hűtőből a húst, és hagyjuk állni! Ha ezt nem tartjuk be, akkor a külső kéreg sokkal gyorsabban meg fog sülni, mint a belső, tehát kívül túlsült, belül pedig még éppen nyers húst kapunk majd.
Egész napra
A faszenes és a gázgrillt sokan egymással szembe állítják, pedig a szakértő szerint nincs nagy különbség a kettő között: ugyanolyan finom ételt lehet készíteni az egyiken és a másikon is.
– A gázosnál is füst íze lesz az ételnek, mivel nem a faszén adja ezt, hanem a lecsöpögő zsír – kezdte Seres István, a Spatrend értékesítési vezetője a Borsnak. – A faszenes azoknak éri meg igazán, akik egy egész napos sütögetésre terveznek, ugyanis ennek sokkal több idő kell a felmelegedéshez, és közben az ehhez szükséges alapanyagokat is használjuk. Ezzel szemben a gázüzemű pillanatok alatt készen áll a használatra, akár csak egy-két hús megsütésére is – magyarázta Seres.
Az árakat tekintve a kínálat hatalmas: a pár tízezer forintos mellett akár a millióst is megtalálhatjuk. A szakértő szerint ez is olyan mint az autóvásárlás: minél drágább, annál jobb, és könnyebb használni.
Tilos a villa!
A húst mindig csipesszel fordítsuk meg, soha ne szurkáljuk, mivel így túl sok lé folyik ki belőle, így könnyebben kiszárad. A hőmérővel is már csak a végén, egyszer, maximum kétszer szúrjuk meg az ételt.
Kézzel mérje meg a hőfokot!
Ha nincs hőmérőnk, akkor is könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy a grill készen áll-e a sütésre. Tegye a tűz fölé a kezét, és kezdjen el ezeregyszáztól felfelé számolni. Figyelje meg, hogy mennyi ideig bírja ott tartani a kezét, ez megmutatja, hogy körülbelül hány fokos a grill.
Öt másodperc: körülbelül 250 Celsius-fokos
Négy másodperc: körülbelül 300 Celsius-fokos
Három másodperc: körülbelül 350 Celsius-fokos
Két másodperc: körülbelül 375 Celsius-fokos
Figyeljünk az anyagra!
A gyártók 90 százaléka lemezgrillt csinál, aminek a hátránya, hogy egy idő után hamar átég, ami miatt tönkremegy az egész szerkezet. Minden grillnél fontos a hőtartás, mivel ez befolyásolja azt is, hogy az anyag mennyire hatékony. Figyeljünk arra, hogy a grillház vastag anyagú legyen, öntött alumínium vagy öntött vas. A dupla falú sütőterek is jó megoldást nyújthatnak, ugyanis így kisebb a hőveszteség. Az alsó része mindenképpen zárt legyen!