Aktuális

Gasztro Magazin: Lehet saját kivink is!

Bors

Létrehozva: 2019.04.30.

<p><strong>A mi éghajlatunkon is kiválóan érzi magát a kivi, így bátran bele lehet vágni a termesztésébe, de azért érdemes utánanézni pár alapszabálynak. Ellenálló növény, csak ritkán támadják meg a paraziták, ezért szinte soha nem kell vegyszerezni.</strong></p>

Kína nemzeti gyümölcse

Tojás alakú, kívül barna, szőrös, belül zöld színű gyümölcse van a kivinek (angolul: kiwi) vagy kivigyümölcsnek (angolul: kiwifruit), amely az Actinidia deliciosa faj nemesített egyede, illetve más küllőfolyondár (Actinidia) nemzetségbe tartozó faj hibridje. Dél-Kína nemzeti gyümölcsének számít, az Actinidia a közép-kínai Sanhszi tartományban őshonos. Nevét Új Zéland nemzeti madaráról, a kiviről kapta, mivel ott kezdték el először termeszteni. A kivigyümölcsnek több mint négyszáz fajtája létezik, a leginkább kedvelt és termesztett változat a Hayward, amely az össztermelés 95 százalékát teszi ki. Rendkívül ellenálló, csak igen ritkán támadják meg a különféle paraziták, ezért – ellentétben más gyümölcsökkel szinte soha nem kezelik vegyszerekkel.

Gasztro magazin kéthetente kedden a Borsban - keresse az újságárusnál!

Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!

Bátran termeszthetjük!

A többség abban a tévhitben él, hogy ennek a növénynek itthon szinte a lehetetlen kategóriába tartozik a termesztése, ám ezt több kertész, illetve nem szakemberek tapasztalatai is cáfolják. Bírja a hideget, sőt, a keményebb, –25 fokos fagyokat is (az önbeporzó fajtája például, a Jenny). Az önporzós kivi nagyon ritka és általában kisebb mennyiségű gyümölcsöt hoz. A jó kivigyümölcsterméshez mindig szükség van porzó és termő egyedekre. Éppen ezért legalább két növényt kell beszereznünk, amennyiben bőséges termést szeretnénk elérni. 2–3 növény közelében legalább 1 porzósat kell ültetni, körülbelül 2 méteres távolságban. A kiviket szélvédett, napos helyre ültessük. A talajt dúsítsuk tőzeggel, marhatrágyával vagy komposzttal, és kiváló terméssel számolhatunk.

Jótékony hatású

A gyümölcs 83 százaléka víz, 1 százaléka fehérje, 9 százaléka cukor, 3 százaléka rost. Különösen C-vitaminban bővelkedik: egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét. Segítségével megelőzhető a szezonális betegségek – nátha, megfázás, influenza – kialakulása, valamint más betegségek – például az ínygyulladás, a húgyúti megbetegedések stb. – gyógyulását is felgyorsíthatja.

A teljes cikket keresse a Gasztro Magazinban!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek