<strong>Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata.</strong> Sokan vannak, akiknek a húsvét egyet jelent a főtt sonkával, a tojással és a kaláccsal – amivel nincs semmi baj, hisz ezek remek ételek, és hozzátartoznak az ünnephez. A mi menünk is ezekre épül, de ajánlunk mellé néhány hagyományteremtő újdonságot.
Forrás: iStock
Elkészítés: 2,5 óra
Hozzávalók (8 adag): A tésztához: 25 dkg finomliszt, 7 dkg vaj, 0,5 dkg sült szalonnazsír, 2 tojás, 1 csipet só.
A töltelékhez: 25 dkg húsos szalonna, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1 dl tejszín,1 dl tejföl, 1 dl langyos tej, 5 dkg reszelt kemény sajt (Gruyères, Comté), só, ½ kk fehér bors, ½ kk szerecsendió,
2 tojás.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a hideg vajjal, a zsírral és egy csipet sóval elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat. A kissé lágy tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Felhasználás előtt kerek formára nyújtjuk, és egy 28 centi átmérőjű pitetálba fektetjük. A felesleges széleket levágjuk, a tészta alját pedig villával megszurkáljuk. A töltelékhez kockára vágjuk a szalonnát, majd egy serpenyőben ropogósra pirítjuk. Közben hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. A végén hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben a többi hozzávalóból sűrű masszát keverünk. Végül a hagymát és a szalonnát a tészta aljára rendezzük, szép egyenletesen, majd leöntjük a töltelékkel. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt készül el: a teteje aranyló, pirosas színt kap, tűpróbával ellenőrizve belül szilárdnak kell lennie.
Elkészítés: 2,5 óra
Hozzávalók (8 adag): 1,5 kg sonka, 1 vöröshagyma, nagy darabokra vágva, 4-5 közepes répa
meghámozva, nagyobb darabokra vágva, 1 kk egész koriandermag, enyhén megtörve, 1 rúd fahéj,
1 kk egész feketebors, 3-4 babérlevél, 1 maréknyi szegfűszeg.
A mázhoz: 12,5 dkg méz, 5 dkg mustár, 1 dl víz, 50 ml tokaji aszú.
Elkészítés:
A sonkát és a többi hozzávalót egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni a főzővízben (kb. 12 óra).
A mázhoz a hozzávalókat egy kis lábasba öntjük, felforraljuk és ezt követően addig gyöngyöztetjük, míg sűrű, szirupszerű állagot nyer (kb. 5 perc). A máz felével bevonjuk a sonkát, és előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük. Akkor ráöntjük a máz másik felét, és újabb 10 percre a sütőbe tesszük.
A sütés végén még kenjük át a sütőtál aljára sűrűsödött mázzal, és tálalás előtt 20 percig pihentessük.
Tipp:
A tökéletes főtt tojás titka, hogy a szobahőmérsékletű tojásokat tegyük egy lábosba, és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy 1,5-2 centire ellepje, és kezdjük el főzni. Amikor a vízben már elkezdenek felfelé jönni a kis buborékok, de még éppen nem forr (ez kb. 98 Celsius-fok), vegyük le az edényt a tűzről, fedjük le, és a tojások mennyiségétől és méretétől függően hagyjuk állni 20-25 percig. Akkor szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, hogy ne főjön tovább, és hűtsük ki teljesen.
Elkészítés: 50 perc
Hozzávalók (4 adag): 1 nagy fej karfiol, 1 nagy fej brokkoli, 25 dkg sárgarépa, 1 fej lilahagyma, 4 ek olaj, 1 tk só, 1 kk őrölt bors, 1 kk kakukkfű.
Elkészítés:
A zöldségeket (a hagyma kivételével) tisztítás és darabolás után pároljuk 20 percig. A hagymát szeletekre vágva dinszteljük meg az olajon, majd egy sütőtálban keverjük össze a párolt hozzávalókkal. Sózzuk meg, szórjuk rá a fűszereket, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig.
Elkészítés: 80 perc
Hozzávalók (18 szelet): 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 4 tojás, 2 citrom héja + leve, 25 dkg liszt, 5 dkg darált mák, 1 tk sütőpor, 1 csipet só.
A mázhoz: 1 citrom héja + leve, 10 dkg porcukor.
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük. Lassú fokozaton hozzáadjuk a tojásokat, és habosodásig verjük. Belekeverjük a két citrom héját és a darált mákot. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és hozzákeverjük a masszához. Kivajazott, 30 centi hosszú sütőformában 180 fokon, 60 percig sütjük. A formában hűtjük ki. Egy citrom levét és reszelt héját összekeverjük 10 deka porcukorral, és hűlés után bevonjuk vele a süteményt. Hűtőben 1 hétig tárolható.