Forrás: iStock
Mezőkön, réteken, vízpartokon járva vagy séták alkalmával könnyedén beszerezhetünk ilyen-olyan virágokat, bogyókat, salátaféléket, amelyek nemcsak a lakás díszei lehetnek csokorba kötve, de a tányérunkon is landolhatnak. Köretként, fűszerként vagy hogy egy kis üde színfoltot vigyenek a megszokott fogásokba. Nyugodtan ehetjük a rózsát, az ibolyát, a kamillát, az orgonát, a szegfűt, a pitypangot, az árvácskát, a büdöskét, de még a hibiszkuszt is. Pár fontos szabályt viszont be kell tartani a gyűjtés során.
• Csak azt szedjük le, amit pontosan be tudunk azonosítani!
• Légszennyezettségtől mentes helyen gyűjtsük a növényeket!
• Papírzacskót vagy még inkább vesszőkosarat használjunk a gyűjtéshez (ne műanyag zacskót, melyben hamar megindul a bomlás)!
• Ügyeljünk rá, hogy ne sodorjuk veszélybe a növényt, hagyjuk meg a lehetőséget a szaporodásra! Csak néhány levelet, virágot szedjünk le vagy a gyökér fölött vágjuk le a növényt!