<p>A spárgaszezon annyira rövid, és ez a zöldség olyan ízletes, hogy nem lehet belőle eleget enni, ezért mindjárt négy remek fogást ajánlunk. A desszertek pedig a gyümölcsök királynőjével, eperrel készültek.</p>
Kapros lazacleves spárgával
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg pácolt, füstölt lazac * 50 dkg zöld spárga * 1 csomag kapor * 1 fej vöröshagyma * só, fehér bors * 20 dkg zsíros tejföl * 1 ek liszt * 1 ek vaj * 1,5 liter zöldség alaplé
Elkészítés: A vajat egy lábosban felolvasztjuk. Megdinszteljük benne az apróra vágott hagymát. Ezt követően beletesszük a megtisztított, feldarabolt spárgát, megsózzuk és kis lángon, fedő alatt addig pároljuk, míg a spárga levet enged. Akkor felengedjük az alaplével, és puhára főzzük. Hozzákeverjük a tejfölt, a fehér borsot, és a kockára vágott lazaccal együtt újra felfőzzük. Apróra vágott, friss kaporral tálaljuk.
TIPP: a spárgasípokat tegyük félre, és a főzési idő végén adjuk hozzá.
Házi halkrokett spárgával és sült krumplival
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg harcsafilé * 1 csokor zöld spárga (50 dkg) * 40 dkg krumpli * 1 tojás * 1 tk só * 1 kk fehér bors * 5 dkg vaj * 1 citrom leve
Elkészítés: A harcsafilét ledaráljuk, majd a tojással, sóval és a fehér- borssal összekeverjük. Pogácsákat formázunk belőle, és 25 g vajon, mindkét oldalon pirosra sütjük. A spárgát sós vízben 5 percig főzzük, majd 25 dkg olvasztott vajon körbesütjük, és citromlével meglocsoljuk. A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és olajban ropogósra sütjük. Együtt tálaljuk.
Epres túrótorta sütés nélkül
Elkészítés: 25 perc + hűtés
Nehézség: * *
Hozzávalók (12 szelet): 20 dkg zabpelyhes keksz * 15 dkg vaj * 5 dkg darált mogyoró * 1 ek rum
A túrókrémhez: 50 dkg félzsíros tehéntúró * 30 dkg mascarpone * 15 dkg porcukor * 1,5 dl tejszín * 1 tk vaníliakivonat
A tetejére: 10 dkg eper * 4 ek eperlekvár
Elkészítés: A kekszet és a mogyorót ledaráljuk, hozzáöntjük a rumot, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy 23 centis tortaforma aljába belenyomkodjuk, és a hűtőbe tesszük egy órára. A túrót simára keverjük a mascarpónéval és a porcukorral. A tejszínből kemény habot verünk és a túróhoz keverjük. A kekszalapra simítjuk, és további 6 órára a hűtőbe tesszük, míg megszilárdul. Tálalás előtt eperszemekkel díszítjük, és bevonjuk az eperlekvárral.