A közösségi médiában az emberek többsége általában nem a rosszul összeválogatott öltözetéről, lerobbant tragacsáról, odaégetett ebédjéről szokott posztolni, és ugyan van néhány ellenpélda, de nem árulunk el túl nagy újdonságot, ha azt mondjuk: nagy általánosságban az emberek igyekeznek a lehető legjobb oldalukat megmutatni másoknak (nem csak ezeken a platformokon). Érvényes ez arra is, amit megesznek.
A szép ételfotó meghozhatja a kedvet a főzéshez, de könnyen csak egy négyezredik lecsófotó lesz, ami amellett, hogy unalmas, még idegesítő is. Mivel tonnaszámra találkozhatunk ilyen képekkel, amik mögött tonnányi szemét is áll, – viszont még csak szó sem esik erről, nemhogy fotó – a szimplasziget blog készítői egy netes kihívással álltak elő. Az ebészemét-kihívás lényege, hogy azt is megmutassa, mennyi hulladékkal jár egy-egy étel elkészítése.
Főzz meg bármilyen ételt, amihez kedved van.
Szedd össze a főzés során felgyűlt hulladékokat, lehetőleg csoportosítva (papír, műanyag, komposztálható/bio, üveg, fém stb.) és helyezd el az elkészült étel körül. Törekedj arra, hogy a termelt hulladék mennyisége minél kevesebb legyen.
Fotózd le ezeket együtt.
Tedd ki Facebookra, Instagramra, meg az étkező asztalra, és tedd hozzá az #ebédszemétkihívás taget, hogy rá lehessen keresni.
Ha kedved tartja, írd le a hozzávalókat, azok költségét és a velük járó hulladékot, valamint az elkészítés módját!
Írd le nehézségeidet is, például azt, hogy mit találtál meg nehezen, mit cseréltél ki, hol vásároltál a pozitívabb eredmény érdekében.
Az oldal készítői, Gabi és Kövi be is mutatják, hogy néz ki ebben a tálalásban a „csóró vega lasagne”: