<p>Hiába keressük, nem találunk az üzletekben és a piacokon mostanság magyar krumplit. Amit árulnak, az többnyire Afrikából érkezik.</p>
A megszokottnál kisebb és nem is olcsó a krumpli, amit most venni tudunk. Ráadásul dupla annyiba is kerülnek a különböző fajtájú burgonyák, mint egy évvel korábban. Az ok egyszerű: tavaly tavasszal alig esett valamennyi eső, így egész Európában kevés lett az étkezésre szánt burgonya. Bár általában csak január-februárig tart ki a hazai, korábban sosem volt gond az importtal. A rossz időjárás miatt viszont tavaly a nagy európai burgonyatermesztő országokban is csekély mennyiség termett, Franciaországban például 30 százalékkal lett kevesebb a jó minőségű áru.
Magyarországon egyébként a levegő páratartalma alacsonyabb a tárolás számára optimálisnál, emiatt a burgonya gyakran vizet veszít, és a héj alatt foltos lesz. Ráadásul amíg tavaly a Budapesti Nagybani piacon kilójának 80 és 160 forint között mozgott az ára, januárban 140 és 275 forint közötti összegért juthattunk hozzá. Az elmúlt hetekben még drágább lett a zöldségféle, és bár néhol felbukkan a piacokon már a hazai újkrumpli, most még 1200–1300 forintot kell fizetni érte. Kerestük az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanácsot, hogy idén milyen szezonra számítanak, meddig tarthat még az áldatlan állapot, de kérdésünkre Kecskés Gábor közölte, nem szeretne nyilatkozni a témában.
A gyorséttermi láncokban is igen kedvelt a hasábburgonya, de eddig nem kellett többet fizetni érte a hamburger és kóla mellé. Ennek az az oka, hogy legalább féléves csúszás van a fagyasztott termékek piacán, így nagyjából mostantól lehet csak számolni drágább sült krumplival. Megkerestük a McDonald’s hazai sajtóosztályát, hogy fognak-e árat emelni, de ezidáig nem kaptunk választ kérdésünkre.