Aktuális

TOP 7 állatfaj, amelyik átverte a halált

Bors

Létrehozva: 2019.04.14.

Bár az ember élettartama egyre nő, még manapság is szép kornak számít, ha valaki megéri a kilencven évet. Nem úgy egyes állatfajok, amelyek ennél jóval hosszabb ideig boldogítanak bennünket. Sőt némelyikük több generációt is túlélt már.

Forrás: AFP

7. Hidasgyík: 110 év

Kisebb termetű hüllőfajta, amely Új-Zélandon él. Gyíkszerű kinézete ellenére az állat inkább a dinoszauruszokkal áll rokoni kapcsolatban. A faj manapság veszélyeztetett, egyes példányok pedig több mint 110 évig is elélnek.

6. Geoduck: 168 év

Falloszkagylónak is hívják, ám nem csak erről híres a kagylófajta. Az eddig ismert legöregebb példány ugyanis 168 évet élt. Testméretéhez képest igencsak kicsi héj található rajta, így nem is tud teljesen belebújni. Igen szaporák: a nőstény egyedek több mint ötmilliárd tojást raknak le életük során.

5.Grönlandi bálna: 211 év

Grönlandi bálna: 211 év Hiába nem annyira híresek, mint a kék bálnák, mégis a legtovább élő tengeri emlősök. Számos esetet írtak le, amikor egy-egy bálnatetem bőré­be fúródva évszázados szuronyhegyeket találtak, de a szemében, illetve fogaiban mért aszparaginsav-koncentráció változásai alapján is meg tudják becsülni a korát. A módszer kifejlesztője szerint átlagosan 20-60 évig élnek, de néhány egyed életkora bőven 100 év fölötti. Sőt szerinte a legöregebb ismert példány 211 évig élt.

4.Koi ponty: 228 év

Kakukktojásnak számít a korrekorder állatok sorában a koi ponty, ez a hal ugyanis átlagosan csupán ötven évig él. Van azonban egy kivétel: egy Hanako nevű, élénkvörös példány. Mind a mai napig rejtély, hogyan él­hetett ilyen sokáig, de több gazdája is volt, és amikor megvizsgálták 1974-ben, már legalább 228 éves volt.

3.Aldabrai óriásteknős: 255 év

Köztudott, hogy képesek egészen matuzsálemi kort megélni, de Adwaita, az aldabrai óriásteknős még köztük is igazán egyedinek számított. A kalkuttai állatkert híres lakója a bizonyítékok szerint 255 éves is lehetett. A Seychelle-szigetekről származó teknős eredetileg egy brit tábornoké volt, tőle került mintegy 130 évvel ezelőtt az állatkertbe. Sok tudós szerint a történelem legidősebb szárazföldi állata volt.

2.Grönlandi cápa: 400 év

A Föld legidősebb gerincesei címet viselhetik a félelmetes külsejű grönlandi cápák. Csupán 150 éves koruk környékén érik el a szexuális érettséget, és általában 400 évig élnek. Főleg az északi őslakosok fogják ki, maguk és szánhúzó kutyáik számára, frissen és szárítva is fogyasztják. Az eszkimók a bőréből csizmákat, míg az állkapocscsontjából hajvágó kést készítettek. 

1.Antarktiszi szivacs: 1550 év

A tudósok többsége szerint az antarktiszi szivacs a Déli-óceán extrém alacsony hőmérséklete és a lassú növekedés miatt évszázadokig képes élni. Egyes becslések szerint a legidősebb példányok akár 1550 évesek is lehetnek. A sellőkagylók alig maradnak le tőlük, egy Ming nevű sellőkagyló pél­dául 507 éves korában pusztult el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek