Aktuális

Vajjal lekenve nem reped meg a kalács

Bors

Létrehozva: 2019.04.06.

Ha valakit megkérdezünk, hogy mi nem hiányozhat a húsvéti asztalról, akkor az egyik válasza biztosan a kalács lesz. Egyszerűbb, mint hinné!

Schobert Norbi: Feldobja a mandula

– Szerencsére a fogyókúrázók is el tudják maguknak készíteni a kalácsot a sonkához. Én mindig Update-lisztet használok, amihez Update Lovely Sweet édesítőszert keverek. Ehhez jöhet az élesztő, a tojássárgája, a kézmeleg tej és a langyos vaj. Ebbe a keverékbe szoktam tenni még reszelt mandulát is, ami még jobban feldobja a végeredményt. Díszítésként a tetejére is mehet.

– Ha megvan minden hozzávaló, akkor öszszedolgozom, és egy nyirkos konyharuha alatt körülbelül 40 percig pihentetem. Ha ez megvan, ak­kor átgyúrom, megformázom, és újabb 40 per­-cig hagyom kelni. Mielőtt betenném a 190 fokos sütőbe, megkenem tojással, és rászórom a maradék mandulát. Egyszerűen isteni. 

Hozzávalók: 200 gramm liszt, 1 mokkáskanál édesítőszer, 10 gramm élesztő, 1 deci tej, 2 tojássárgája, 30 gramm olvasztott vaj, 30 gramm reszelt mandula.

Szabályok, hogy foszlós legyen a kalács

Sajnos nem elég a bevált recept ahhoz, hogy lekörözzük az anyós sütijét, vannak dolgok, amiket be kell tartani, hogy verhetetlen legyen az eredmény.

* A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek! A sütés előtt órákkal tegyünk ki mindent a pultra!

* Friss élesztőt használjunk, ne szárítottat!

* A konyha legyen huzatmentes, kellemesen meleg!

* A lisztet szitáljuk, és ne öntsük! Így sokkal levegősebb lesz.

* Először fakanállal keverjük a tésztát, és amikor már nagyjából összeállt, akkor váltsunk a kezünkre!

* Az olvasztott vaj csak a végén kerüljön a tésztába!

* Minél tovább gyúrjuk, annál több levegő kerül bele, és annál jobb lesz az állaga.

Szendrei Bence: Felejtsük el a margarint!

A MasterChef Junior zsűritagja leginkább a hagyományos ízeket kedveli, ha húsvétról van szó.

– A hozzávalókon múlik minden. Én csak házi tojással dolgozom, ettől nagyon szép sárga lesz a kalács, és az ízéhez is hozzátesz a minőség. A kalácsnak – és egyébként minden kenyérfélének – az a lényege, hogy jó zsiradékot használjunk. A da­gasztásánál szigorúan csak vajjal dolgozzunk, a margarint és az olajat kerülni kell!

Először ki kell dagasztani az élesztős tésztát, és csak utána tegyük bele a vajat, így teljesen más lesz a kész péksütemény szerkezete. Ha egyből belekeverjük a növényi zsiradékot a liszt, víz, tojás keverékéhez, akkor nem alakul ki szépen a hálós gluténszerkezet. A kész tésztához citromot, fahéjat is tehetünk, de száraz fűszerekkel, mint például szegfűszeggel, szegfűborssal is feldobhatjuk, de fontos, hogy ezek ne változtassák meg az állagát.

Mielőtt betennénk a sűtőbe a fonott tésztát, kenjük le vajjal jó alaposan, így nem reped meg. A sütés vége felé egy kicsit sózott, vizezett tojássárgájával átkenhetjük, ettől lesz aranybarna a teteje. 

Hogyan fonjam? 

Szinte végeláthatatlan fonási trükk van. A jól bevált csavarás és hármas fonás mellett választhatunk különlegesebbet is.

Keverjük az ízeket!

Ha egy kicsit fel szeretnénk dobni a fonott kalácsot, akkor a nyújtás előtt az egyik gombócot kakaóval dolgozzuk el! Magába a tésztába tehetünk még csokoládédarabokat, zselékockákat, de akár aszalt gyümölcsöket is.

Ha sósra vágyunk, akkor beledolgozhatunk tökmagot, chiát, mákot. Ezekből egy kevés mehet a nyers tésztába vagy a péksütemény tetejére.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek