Aktuális

A Bors utánajárt: Két biztosítékon múlik, hogy elúszik-e a lakás

Bors

Létrehozva: 2019.05.21.

Számos horrortörténet kering arról, hogy tető nélkül maradtak idős nyugdíjasok azért, mert jóhiszeműen eltartási szerződést kötöttek abban a reményben, hogy halálukig ápolja és támogatja őket valaki.

Egy idős gyulai asszony a Borstól kért segítséget: elmesélte, hogy otthon fekszik a lakásában, képtelen már ellátni magát, ezért elhunyt férje rokonával eltartási szerződést kötött. A rokon szerződésben vállalta, hogy gondozza őt haláláig, cserébe pedig  megkapja az ingatlant. Ám a férfi füle botját sem hajlandó mozdítani a beteg asszonyért.

Tartási vagy életjáradéki?

– Az eltartási szerződés lényege, hogy szerződéskötéskor az ingatlan tulajdonjogát az eltartó megszerzi, amennyiben személyesen gondoskodik az eltartottról úgy, hogy az megfeleljen a szükségleteinek és a körülményeinek – kezdte a Borsnak dr. Újvári Zoltán ügyvéd. Ám sokan összekeverik a köznyelvben eltartási szerződésként ismert tartási szerződést az életjáradékival. Mégis mi a különbség?

– Előbbi lényege, hogy az eltartó biztosítja az eltartott lakhatását, ellátja élelemmel és ruházattal, gondozza, gyógyíttatja, halál esetén pedig állja és intézi a temetés költségeit. Ez bizalmi viszonyon alapul, ezért az említett esetben például a néni nem köteles elfogadni a más személy által nyújtott tartást, vagyis a férje rokona nem bízhat meg senkit a feladattal – magyarázta az ügyvéd. – Életjáradéki szerződés kötése után pedig csak anyagilag kell támogatni az időseket.

Amikor nem segítenek...

Gyakran előfordul, hogy a tartási szerződés megkötése után kétszer-há­romszor még az ellátásra szorulóra kukkant az eltartó, de utána már csak maximum   telefonon érdeklődik, hogy minden rendben van-e. Mint a betelefonáló idős asszony esetében.

– Ilyenkor keresni kell egy jogi képviselőt, aki felszólítja az eltartókat, hogy tartsák be a szerződésbe foglalt kötelezettségeiket. Ha ennek nem tesznek eleget, akkor bíróság elé kell vinni az ügyet, és fel kell bontani a szerző­dést – mondta el a jogi szakértő.

Legyen résen a nyugdíjas!

Akár utcára is kerülhetnek az ápolásra szoruló idősek, ha nem elég körültekintőek a szerződés aláírásakor. Még a fejük fölül is eladhatják az ingatlanukat! Két dologhoz ragaszkodjanak, felkészülve minden eshetőségre:

– Óriási bebiztosítás saját maguknak az elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon, ami azt jelenti, hogy ameddig az eltartott él, addig nem lehet eladni azt, amiben lakik. Még hitelt sem lehet felvenni rá, így adósságba sem keverhetik. A biztonságérzetet fokozhatja a haszonélvezeti jog beleírása a szerződésbe, ami tuti védelem, hiszen az idős ember használhatja, birtokolhatja és hasznosíthatja, még akkor is, ha más a tulajdonosa – húzta alá az ügyvéd. 

Kapcsolódó jegyzetünk ide kattintva olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek