Ön is mindent bepakol a hűtőszekrénybe abban a reményben, hogy így később romlik meg az élelmiszer? Vannak esetek, amikor pont ezzel tesz rosszat!
A köztudatban az terjedt el, hogy a megmaradt ételektől elkezdve a zöldségeken, gyümölcsökön át a süteményekig mindent pakoljunk a hűtőbe, mert úgy nem lesz semmi baja. De gondoljon csak bele abba, hogy a hűtőszekrény csak egy adott hőmérsékleten hűt, viszont minden élelmiszernek más hőfokon ajánlott a tartása. A Bors összeállította, hogy mik azok az élelmiszerek, amiknek egyáltalán nem ajánlott a hűs levegő.
Nyálkás hagyma, kásás paradicsom
Ahogyan a gyümölcsöknek, úgy néhány zöldségnek sem tesz jót a hideg. A krumpli egyenesen irtózik tőle, az íze és az állaga is megváltozik. De ugyanígy az uborkát sem kellene betenni.
– Általánosan a gyümölcsöknek és a zöldségeknek más-más hőfokon zajlik a tárolása. A hűtőszekrényben viszont csak egy hőmérséklet van, ezért nem lehet tartósan ott tartani a termékeket. Jobb, ha száraz, hűvös helyen tároljuk őket, például a spájzban – mondta az elnök.
A hagyma például a hűtőben megpuhul, nyálkás, penészes lesz. Testvére, a fokhagyma sem szereti, a hideg hatására gumiszerűvé válik és nagyon gyorsan bepenészedik. Sokan tároljuk a paradicsomot is a hűtőben, pedig egy szárazabb, hűvösebb helyen sokkal jobb aromája és íze lenne. Arról nem is beszélve, hogy a hidegtől kásás lesz.
Megváltozik a méz állaga
Kárt ugyan nem tesz benne a hűtő, de a hidegben a méz bekristályosodik. Akár betonkemény, akár csak az alján kristályos, ez nem azt jelenti, hogy megromlott, ez egy természetes folyamat. Ha egyébként nincs erjedt szaga, rossz íze, akkor bátran fogyasztható a kristályos termelői méz is, de felesleges hűtőbe tenni felbontás után.
Elvan a pulton a mogyorókrém
A klasszikus, jó minőségű mogyoróvaj évekig elvan a konyhaszekrényben is anélkül, hogy bármi baja lenne.
A hűtés nemcsak neki, de a mogyorókrémnek is felesleges. A kelleténél szilárdabb halmazállapotúak lesznek, és nyoma sem marad a sima krémes textúrának.
Kenyeret csak a fagyasztóba
A pékáru textúrája a hűtőben egy-két nap alatt megváltozik, ahogyan a színe is. Sőt a párás környezet miatt elindul a penészedés folyamata.
A mélyhűtőt viszont annál jobban bírja! Felengedés után ugyanolyan puha marad, mint frissen.
Gyorsabban barnul a banán
A gyümölcsöknek nem tesz jót, ha a hűtőben várakoznak az elfogyasztásra. A banán kimondottan nem szereti, és sokkal hamarabb elkezd bebarnulni. A hűtött levegő felgyorsítja az érési folyamatot, és már egy nap múlva ehetetlenné válhat a gyümölcs.
– A banánt és a trópusi gyümölcsöket semmiképp se tegyük hűtőbe, mert azok eleve magasabb hőmérséklethez vannak szokva. Szobahőmérsékleten sokkal tovább fogyaszthatóak, és a kellemes ízük is megmarad – mondta el a Borsnak Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke.
Megszilárdul az olaj
Az olajak is harcolni kezdenek a hidegben, mert folyékony állaguk megszilárdul. Körülményes lehet, ha főzés előtt még várnunk kell negyedórát, hogy kiolvadjon és nekikezdhessünk.
A címkén feltüntetett felhasználási ideig nyugodtan hagyja kint szobahőmérsékleten.