<p>Ha csirkehúsról beszélünk, hajlamosak vagyunk a mellére és a combjára gondolni, pedig az olcsóbb szárny, vagy a csirkemáj is igazi ínyencfalat. Ezeket a recepteket bevethetjük kerti partikon, vagy csak simán vasárnapi ebédre.</p>
Grillezett csirkemáj
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg csirkemáj * 1 tk só * 1 l langyos víz
Az utópácoláshoz: 1 ek méz * 2 kisebb reszelt sárgarépa * 1 tk reszelt, friss gyömbér * 1 tk fahéj * ½ tk őrölt szerecsendió * ½ tk fehérbors * 1 tk őrölt szegfűszeg * 1 dl szójaszósz * 1 dl mogyoróolaj
Elkészítés: A csirkemájat hártyázzuk le, majd áztassuk be fél órára sós, langyos vízbe – így felveszi a sót, de nem keményednek meg a rostjai. Keverjük össze egy tálban a pácot. A grillen süssük ki a csirkemájdarabokat, és forgassuk meg őket a pácban, majd hagyjuk állni tíz percig. Frissen fogyasszuk.
Grillezett csirkeszárnyak
Elkészítés: 30 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 20 db csirkeszárny (a végeit levágjuk)
A szószhoz: 4 ek méz * 1 citrom leve * 2 narancs leve * kevés reszelt narancshéj * 3 cm reszelt, friss gyömbér * 4 gerezd zúzott fokhagyma * 4 ek paradicsompüré * 1 kk őrölt színes bors * 2 ek sötét szójaszósz * 1 ek csiliszósz * 1 ek keményítő
Elkészítés: A csirkeszárnyakat enyhén besózzuk, és a grillen minden oldalát jól átsütjük. Közben elkészítjük a szószt: a keményítőt ½ dl vízben feloldjuk, majd az összes hozzávalót egy lábosba rakjuk, és néhány perc alatt összefőzzük. A szezámmagot enyhén megpirítjuk egy serpenyőben. A sült csirkeszárnyakat a szószban átforgatjuk, majd egy tálra rendezve megszórjuk szezámmaggal.
Fűszeres sült édesburgonya pikáns mártogatóssal
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (10 adag): 1 kg édesburgonya * 2 ek olívaolaj * 2 ek étkezési keményítő * 2 ek fokhagymagranulátum * 2 ek szárított rozmaring * 2 tk őrölt római kömény * 2 tk só * 1 tk frissen őrölt bors
Mártogatós: 4 dl tejföl * 2 tk mustár * 1 citrom leve * 2 gerezd fokhagyma * 1 ek apróra vágott kapor
Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, félcentis szeletekre vágjuk, majd a szeleteket félcentis csíkokra, és egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt, a fokhagyma-granulátumot és a római köményt, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összeforgatjuk, majd meglocsoljuk az olívaolajjal is, és ezzel is összeforgatjuk, hogy teljesen bevonja. Két nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd egyenletesen elosztjuk rajtuk a hasábokat, meghintjük a rozmaringgal, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20-22 perc alatt pirulásig, ropogósra sütjük. Közben a mártogatóshoz a tejfölt sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a fokhagymát, majd mustárral, kaporral és citromlével ízesítjük.
Coleslaw saláta
Elkészítés: 1 óra 15 perc + állás
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (10 adag): 1 kisebb fej káposzta * 2 közepes répa * 1 apró vöröshagyma * 1 ek só * 8 ek majonéz * 4 ek tejföl * 4 ek zsíros tejszín * 2 ek méz * 2 ek citromlé * ½ csokor petrezselyem * 1 csapott mk őrölt fehérbors * 1 kk ecetes torma * 1 kk őrölt koriander
Elkészítés: Egy grillparti elmaradhatatlan része a klasszikus amerikai káposztasaláta. A zöldségeket finomra reszeljük. Egy tálban összekeverjük, megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. Ezt követően vízzel átmossuk, jól kinyomkodjuk. A többi hozzávalóból sima öntetet keverünk, és beleforgatjuk a salátába. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit fogyasztás előtt, érdemes előző este összeállítani!