Ha húsos palacsintáról beszélünk, legtöbben azonnal a hortobágyira gondolnak. Buday Péter séf a hortobágyit szigorúan csirke- vagy borjúpaprikásból készíti, a szokásos habart paprikás-tejfölös mártással lelocsolva. Fontosnak tartja azonban, hogy ne daráljuk le a palacsintába töltött paprikásunkat. Aki így tesz, a séf szerint valóságos bűnt követ el, tönkreteszi az ízeket. Inkább nagyon apró darabokra vágjuk össze a húsdarabokat! Így a tésztánkban minden egyes falatnál érezhetjük minden zamatát a paprikásunknak.
De a húsos palacsinták családja ennél sokkal népesebb. Tájegységtől függően töltötték régen sertéssel, marhával, libával, csirkével, de valójában csak a képzelet szab határt annak, hogy mit teszünk a palacsintánkba. Tálalhatjuk majonézzel, tartárral, paprikás mártással, sajtmártással, vagy akár rántva is. Bátran engedjük el a fantáziánkat!
Buday Péter: Csirkemellel, zöldséggel
Van élet a magyaroson túl is – állítja a mesterszakács. Például a gyerekekre is érdemes gondolni, nekik hálás zöldséges-húsos palacsintát készíteni. – Fogjunk egy szép csirkemellet, és pirítsuk le! Szerezzünk be friss zöldségeket, paprikát, paradicsomot, hagymát, akár cukkinit is, de bármi jöhet! Amit lehet, vágjunk vékony csíkokra, majd éppen annyira pirítsuk össze a csirkével, hogy még roppanósak legyenek! Készítsünk hozzá egy sajtkrémet, majd mehet minden vegyítve a palacsintába betekerve. Garantáltan imádni fogják a gyerekek, és még egészséges is! – adott tippet a séf a Borsnak.
Ha már elengedjük a fantáziánkat: Miért ne tehetnénk paradicsomos húsgombócot a palacsintánkba? A lényeg, hogy törjük össze a gombócokat, majd némi tejszínnel sűrítsük be, hogy még véletlenül se folyjon ki a tésztából! Mehet némi ráolvasztott sajt a tetejére, és garantált lesz a siker!
Wossala Rozina: Rántott hússal, omlettel
Wossala Rozina: Rántott hússal, omlettel A Konyhafőnök című műsor egykori sztárja, az étteremtulajdonos-szakács Wossala Rozina sok időt töltött Kaliforniában. Ott tanult meg egy igazán különleges húsospalacsinta-receptet, amit a bátrabbak a mi palacsintatésztánkkal is elkészíthetnek. – A recept Mexikóból származik, és breakfast buritónak hívják. Ezt egy kicsit át kell alakítani. A lényeg, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát készítsünk, több lisztet tegyünk hozzá, hiszen a töltelék is tartalmasabb lesz – magyarázta. – Rántott hússal az igazi, amit apró darabokra kell felvágni bele. Egytojásos omlett is kell bele, és jó sok csípős szósz, valamint avokádó. Ha ezeket a hozzávalókat szépen betekerjük a vastag palacsintatésztába, garantáltan tartalmas ételt kapunk. Szerintem ez az igazi húsos pali!
Schobert Norbi: Sonkakrémmel, rántva
Schobert Norbi: Sonkakrémmel, rántva A fitneszguru is szeret eltérni a hagyományos húsospalacsinta-receptektől, mi több, egy különleges rántott palacsinta a kedvence, amit Update termékekből gyorsan és ízletesen el lehet készíteni. – A palacsintatésztát a szokásos hozzávalókon – tojáson, són, vízen, sütéshez való olajon – túl szigorúan Update liszttel készítem. Én általában sonkakrémmel töltöm meg. Update csirkemellsonkát és trappista sajtot használok a krémhez, amihez megy még vaj, vöröshagyma finomra vágva és egy kicsit lepirítva, továbbá némi tejföl, mustár, só és bors. Ha ez megvan, a krémet egy tálban botmixerrel összepépesítem. Betöltöm a palacsintába, majd jöhet a felcsavarás és a panírozás Update lisztbe és morzsába. Előmelegített olajban mindkét oldalát megsütöm. Tálaláskor ízlés szerint friss salátát vagy Update majonézt adhatunk hozzá.