Virágzik már a pongyolapitypang, avagy gyermekláncfű. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, szuper méregtelenítő, vértisztító és vizelethajtó, serkenti a máj, a vese működését. A növény minden része gyógyhatású, a sárga virágokból főzött szirup is tartalmazza a hatóanyagait.
Ez a nagyon finom, sűrű szirup a pitypangméz, aminek igazából semmi köze a mézhez és a méhekhez. Csurgathatjuk teába, vajas kenyérre, kalácsra, rakhatjuk süteménybe. A virágot járművektől mentes helyről, délelőtti napsütésben szedjük, ilyenkor a legnagyobb a virágportartalma, így lesz a legfinomabb a szirup. Rázzuk meg a virágokat, és egy órára terítsük szét tiszta papírra, hogy a bogárkák kimászhassanak belőlük. Ne mossuk meg!
Két marék virághoz 1 liter víz, 1 kis citrom és 1 kiló cukor kell. Feltesszük a virágot főni hideg vízben. Amikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap leszűrjük a levét. A kezünkkel jól nyomkodjuk ki a virágokból is a nedvességet! Hozzáadjuk a citromot (karikára vágva) és a cukrot. Fedő nélkül kis lángon melegítjük (ne forrjon!), és elkezdjük besűríteni. Ez akár két óráig is eltarthat. Időnként vegyünk ki egy kiskanállal, hogy kihűtve ellenőrizhessük az állagát.