Aktuális

Ezt kenje a vajas kenyérre!

Bors

Létrehozva: 2019.05.15.

Virágzik már a pongyolapitypang, avagy gyermekláncfű. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, szuper méregtelenítő, vértisztító és vizelethajtó, serkenti a máj, a vese működését. A növény minden része gyógyhatású, a sárga virágokból főzött szirup is tartalmazza a hatóanyagait.

Ez a nagyon finom, sűrű szirup a pitypangméz, aminek igazából semmi köze a mézhez és a méhekhez. Csurgathatjuk teába, vajas kenyérre, kalácsra, rakhatjuk süteménybe. A virá­got járművektől mentes helyről, délelőtti napsütésben szedjük, ilyenkor a legnagyobb a virágportartalma, így lesz a legfinomabb a szirup. Rázzuk meg a virágokat, és egy órára terítsük szét tiszta papírra, hogy a bo­gárkák kimászhassanak belőlük. Ne mossuk meg!
Két marék virághoz 1 liter víz, 1 kis citrom és 1 kiló cukor kell. Feltesszük a  virágot főni hideg vízben. Amikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap leszűrjük a levét. A kezünkkel jól nyomkodjuk ki a virá­gokból is a nedvességet! Hozzáadjuk a citromot (karikára vágva) és a cukrot. Fedő nélkül kis lángon melegítjük (ne forrjon!), és elkezdjük besűríteni. Ez akár két óráig is eltarthat. Időnként vegyünk ki egy kiskanállal, hogy kihűtve ellenőrizhessük az állagát.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek