Forrás: istock
Gyomnövényként tartják számon, mégis gyönyörű virág a pipacs. A népi gyógyászatban piros szirmait gyűjtik ügyelve arra, hogy ne törjenek meg, mert akkor befeketednek. Szárításkor a szirmok lilás színűvé válnak. Gyógyhatású nyálkaanyagot és glikozidokat tartalmaznak, valamint gyulladásgátló és összehúzó hatásuk is van.
A pipacsvirág forrázata köhögéscsillapító és enyhe nyugtató, szemborogatásra és toroköblögetésre is kiváló. Jótékony hatású asztma, heveny hörghurut, mandulagyulladás, idegesség és álmatlanság esetén. A migrénes fejfájásra kapható teák fontos alkotóeleme.
Teakészítés: forrázzunk le 1 teáskanálnyi szirmot 2 deci forró vízzel! Hagyjuk állni tíz-tizenöt percig, majd szűrjük le! Ízesíthetjük mézzel és citrommal. Naponta kétszer ihatunk a teából.
A pipacs apró, fekete magját saláták és sütemények ízesítésére, salátaolaj készítésére használhatjuk. Virágszirmaiból vörös ételfestéket, szirupot is készítenek, régen még bort is színeztek vele.