Aktuális

A szóda elárulja, ha pocsék bor a fröccs alapja

Címkék
fröccs

BoBe, H. R., B. B. A.

Létrehozva: 2019.06.03.

Vannak dolgok, amik úgy jók, ahogy vannak. Ilyen a fröccs is. Gondolta volna, hogy a jégkocka megöli és tönkreteszi az egészet?

Forrás: Wikipédia

Szódával az igazi

Egy mondás szerint aki a borba vizet tölt, az egyéb galádságokra is ké­pes. Ennek ellenére hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüle­ink a nyári hőségben még ver­me­léssel hűtött spriccert ittak. Krúdy Gyula, Bródy Sándor és Molnár Ferenc mű­veiben is gyakorta megfordul a fröccsözés. Szinte már divat lett. 
Ahány ház, annyi szokás. Igaz ez arra is, hogy ki hogyan készíti. Míg valaki rozéból, addig más fehérborból szereti. Egyesek ásványvízzel hígítják a bort, mások szódával. A Borsnak nyilatkozó Ipacs Szabó István, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet főborásza el­mondta, ez az az ital, amihez nem kell méregdrága alkohol.

– A klasszikus hozzávaló mindenképpen a szóda, szemben a szénsavas ásványvízzel. Előbbinek ugyanis kellően ma­gas a szénsavtartalma, sokkal finomabb vele!  – magyarázta a szakember.

Vörösmarty adta a fröccs nevet

1842-ben Fáy András író, politikus fóti pincéjébe hívta össze esti borozásra barátait. Vörösmarty Mihály mellett Jedlik Ányos is hivatalos volt, aki az elektromosság és a szódavíz alkalmazásának feltalálója volt. Az estre a világ első szódásüvegével érkezett, és bajtársainak elkészítette a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek neveztek el. Ám Vörösmartynak ez nem tetszett, és kitalálta helyette a fröccs szót.

Vörösből ne!

Csak a jó savú, friss, élénk borból lehet jó fröccsöt készíteni. Nagyon fontos, hogy tiszta bor legyen. Egy gyenge, hibás bornál ugyanis a szóda felerősíti a hibáit. 

– Nem kell feltétlenül a legjobb minőségű bort választani, de a teljesen egészséges borból lehet jót készíteni. A szódának a szénsava mellett fontos az is, hogy a bornak is jó savtartalma legyen, akkor lesz ugyanis kellőképpen üdítő ha­tású – magyarázta Ipacs Szabó István.

Bohém élet

Bohém élet A Krúdy fröccs nem véletlenül áll 9 rész borból és 1 rész szikvízből. Az író a hedonizmusban nem ismert határokat. Szerinte a „víz megnevetteti a bort”.

Az, hogy valaki fehérborból vagy rozéból készíti a fröccsöt, éppúgy ízlés dolga, mint hogy ki hogyan hígítja, de abban szinte mindenki egyetért, hogy vörösből nem az igazi. Annak a taurintar­talma ugyanis nem illik a szóda kénsavtartalmához.

A szénsav nem illik a hordóshoz

– A legideálisabb az olasz rizlingből készíteni a fröccsöt, de egy fiatal, friss rajnai rizling vagy egy üdébb chardonnay szintén jó választás. Az is fontos, hogy semmiképp ne hordós érlelésű legyen, mert a hordós jelleg meg a szénsav nem illik egymáshoz. A kékfrankos rozénak van a legjobb savtartalma – magyarázta a borász. Ételeket tekintve a könnyűt javasolja a szakértő. Tésztákhoz például kiváló választás, ahogy egy jó nyári lecsó mellé is.

Melyik melyik?

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz

Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek