Aktuális

Dunai hajóbaleset – Mégsem emelik felszínre a Hableányt?

Bors

Létrehozva: 2019.06.06.

Mint azt megírtuk, előbb a víz alatt egy biztonságos helyre vontatják, és majd csak ott emelik felszínre a múlt szerdán elsüllyedt Hableányt. A felfokozott várakozás ellenére a művelet kivitelezéséig még sok időre és előkészületre van szükség. A Hableány kiemeléséhez szükséges Clark Ádám úszódaru kapitánya, Gyenei Gyula szerint azonban hiába csupán néhány órás munka a kiemelés, a vízállás komoly gondokat okozhat.

Gyenei elmondta, hogy a biztonságos munkálatokhoz 420 centiméter körüli vízállásra lenne szükség, ám a Duna jelenleg 460 centiméteren áll.

A Clark Ádám úszódaru kapitánya elmondta a Blikknek, hogy szerinte a legjobb, ha apadó víz mellett mentenek, mivel ilyenkor a folyó sodrása sem olyan erős. Amíg a vízállás nem megfelelő, addig nem akarnak kockáztatni. Először búvárok merülnek le, hogy a roncs alá húzzanak köteleket, amelyek végét az úszódaruhoz rögzítik. Gyenei szerint a kötélaláfűzés a legbonyolultabb része a műveletnek. A kiemelés sikere attól is függ, hogy a hajó hogyan viselkedik, amikor a test elszakad a fenéktől, de nem számítanak arra, hogy eltörik a hajótest.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek