Nem csak a fagylalt vagy a hideg sör ad enyhülést a forró nyárban: érdemes hideg levesekkel, salátákkal is kiegészíteni a vasárnapi menüt – persze a nagyi házi fagyijánál azért nincs jobb a világon…
Leves
Hozzávalók (4 adag):
50 dkg meggy (kimagozva)
25 dkg tejszín
1 csipet só
½ kk őrölt zöld bors
1 maroknyi mentalevél
7,5 dl víz
Elkészítés (10 perc): A hozzávalókat a turmixgépbe öntjük, simára turmixoljuk, majd kihűtjük. Friss meggyszemekkel díszítve tálaljuk.
Főétel
Hozzávalók (4 adag):
1,2 kg pisztráng (4 db)
20 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg barna cukor
1 tk só
1 kk őrölt bors
Elkészítés (60 perc): A megtisztított halakat kívül-belül besózzuk, és megszórjuk borssal. A hal belsejébe egy-egy adag petrezselymet dugunk. A zsemlemorzsát összekeverjük a barna cukorral, és beleforgatjuk, kicsit belenyomkodjuk a halakat, amelyeket a felolvasztott, forró vajban, egyszer átfordítva azonnal kisütünk. Frissen fogyasztjuk.
Köret
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg bulgur
4 dl forró víz
1 kígyóuborka
1 közepes cukkini, sárga
½ citrom
1 csokor friss menta
Elkészítés (30 perc): A bulgurt forrázzuk le a sós vízzel, légmentesen zárjuk le, és tegyük félre egy órára. Ha megszívta magát, villával keverjük át, hogy peregjenek a szemek, így dolgozhatunk vele tovább. Közben a cukkinit és az uborkát mossuk meg. Vágjuk őket ketté, az uborkának kaparjuk ki a magját, és vágjuk 1x1 centis kockákra. A mentát mossuk meg és aprítsuk fel. Amikor a bulgur elkészült, öntsük egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukkinit, az uborkát és a mentát, csavarjuk rá a citrom levét, és keverjük alaposan össze. TIPP: Morzsolhatunk a tetejére egy kis natúr juhsajtot is.
Desszert
Hozzávalók (6 adag):
50 dkg mascarpone
25 dkg tejszín
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl eszpresszó kávé
8 dkg cukor
8 ek Amaretto likőr
1 csomag babapiskóta
holland kakaópor a beszóráshoz
Elkészítés (40 perc): A mascarponét keverjük habosra a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Adjunk hozzá fél deci eszpresszó kávét és 4 evőkanál likőrt. A tejszínből vert kemény habot forgassuk óvatosan a krémbe. A krémet teljesen hűtsük ki. Rétegezzük bele a tiramisut átlátszó műanyag poharakba a szokásos módon: a kávéba és Amarettóba mártott piskótákra rétegenként simítsuk rá az előkészített mascarponekrémet úgy, hogy a tetejét a krémmel fejezzük be. Egy éjszakára tegyük a mélyhűtőbe – tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kakaóporral.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (40 dkg):
4 tojássárgája
6 ek porcukor
200 ml tej
300 ml tejszín enyhén felverve
Elkészítés (30 perc + fagyasztás): Először forraljunk fel egy lábosban kétujjnyi vizet a vízfürdőnek. A tojássárgájákat keverjük ki simára a porcukorral, majd adjuk hozzá a tejet és a tejszínt. Amikor a massza teljesen homogén, helyezzük a vízgőz fölé, és lassan kevergetve főzzük, míg besűrűsödik. TIPP: Ha csokoládéfagylaltot készítünk, itt potyogtassuk bele a csokoládédarabokat (10 dkg), és oldjuk fel benne. Ezt követően, levéve a gőzről, keverjük lehűlésig, majd öntsük a fagylaltgépbe – így 30 perc alatt elkészül ez a különleges krémfagylalt. Ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal, dióval, kávéval, karamellával, de apróra vágott gyümölcsökkel, zöldfűszerekkel is.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (2 személyre):
20 dkg rukkola
10 dkg érlelt sonka
3 dkg parmezán
10 dkg olajbogyó
2 ek olívaolaj
Elkészítés (5 perc): Öntsük egy salátástálba a rukkolát, az olajbogyókat keverjük hozzá. A sonkát tekerjük fel rózsa formájúra, és ültessük a rukkola tetejére. Öntsük rá az olívaolajat, és keverjük jól össze. Tálaláskor a parmezánt egy sajtvágóval szeleteljük a saláta tetejére.
Diétás tipp
Hozzávalók:
50 dkg eper feldarabolva
1 nagy ek méz
1 lime héja és leve
2 ek apróra vágott mentalevél
Elkészítés (15 perc): Az epret a fent leírt hozzávalókkal együtt dobjuk a turmixgépbe, és pürésítsük. Ezt követően a gyümölcspépet üvegtálba simítjuk, és betesszük a mélyhűtőbe (minél vékonyabb a réteg, annál előbb megfagy). Egy-két órán belül kanalazható állagúra dermed, és fogyasztható a hűsítő, gyümölcsös jégkása.