<p>A bogyós gyümölcsök szezonjában vétek lenne kihagyni a lehetőséget: minden fogásnál használjunk belőle egy keveset, ahol csak lehet. A főételbe és a salátába pedig kerülhet bőven a friss zölségekből!</p>
Málnakrémleves rebarbarával
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 4,5 dl víz, 0,5 dl málnaszörp, 1 tk vaníliakivonat, 1 kk reszelt citromhéj, 2 evőkanál méz, ½ kk őrölt fahéj, 25 dkg málna, 25 dkg rebarbara, 1 tk keményítő, 5-6 citromfűlevél, 2 dl habtejszín
A díszítéshez: málna, citromfű
Elkészítés: a málnát és a darabokra vágott rebarbarát puhára főzzük, és botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a szörpöt, a mézet, a vaníliakivonatot, a citromhéjat, majd a keményítőt és felforraljuk. A tűzről levéve beletesszük az apróra vágott citromfüvet, és lefedve állni hagyjuk 15 percig. Tálalás előtt adjuk hozzá a felvert tejszínhabot, hogy finom bársonyos legyen a levesünk. A tányéron málnaszemekkel és citromfűvel díszítve tálaljuk.
Csirkemájas zöldborsó
Elkészítés: 40 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 5 ek olívaolaj, 1 fej vöröshagyma apróra vágva,1 gerezd zúzott fokhagyma,20 dkg hártyázott, feldarabolt csirkemáj, 1 kk majoranna, 1 kk rozmaring, só, frissen őrölt fekete bors, 25 dkg darabolt paradicsomkonzerv, 1 csipet füstölt paprika, 40 dkg zöldborsó
Elkészítés: melegítsük fel az olívaolajat egy nagyméretű, öntöttvas serpenyőben. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát és pirítsuk addig, míg a hagyma üvegesedni kezd. Keverjük hozzá a többi fűszert, majd amikor illatozni kezd, a feldarabolt csirkemájat, jól keverjük át, és pirítsuk, míg a máj kifehéredik. Tegyük bele a zöldborsót, és öntsük fel a paradicsomkonzervvel. Jól keverjük össze, forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük, míg besűrűsödik, és a a zöldborsó megpuhul. Szórjuk meg egy kevés pirospaprikával, esetleg borssal, és pirítóssal tálaljuk.
TIPP: gazdagíthatjuk gombával, a sütés végén pedig szórhatunk bele koktélparadicsomot, valamint zöldfűszereket is.
Sáfrányos rizs
Elkészítés: 30 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 1 tk sáfrány, 25 dkg rizs, 1 citrom leve, 5 dkg vaj, 1 kk só, 7 dl csirkealaplé
Elkészítés: a vajon enyhén megpirítjuk a rizst. Megsózzuk, felöntjük az alaplével, beletesszük a sáfrányt és a citromlevet, majd lefedve puhára főzzük.
Málnasorbet
Elkészítés: 25 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg málna, 4 ek méz, 2 dl sűrű kókusztej, 2 tojásfehérje
Elkészítés: a málnát leturmixoljuk, majd elkeverjük benne a mézet és a kókusztejet. A tojásfehérjéből laza habot verünk, és a málnás keverékhez adjuk. Fagylaltgépben vagy egy jól záródó dobozban a mélyhűtőben kifagyasztjuk.
TIPP: friss málnával, esetleg egy kis mézzel kínáljuk.