Aktuális

Véletlenül lőtték le 1956-ban a húszforintos modelljét

Címkék
modell

Bors

Létrehozva: 2019.06.03.

Emlékeznek a régi húszforintos bankjegy szobortestű férfialakjára? Élő, hús-vér ember állt modellt hozzá 1946-ban, a kor férfiideálja, Hegedűs István többszörös magyar bajnok öttusázó és kaszkadőr, akivel mégis golyó végzett.

A magyar filmgyártás első kaszkadőrjeinek egyike volt az 1924-ben született Hegedűs István. A nyíregyházi fiatalról korán lehetett tudni, hogy a sport lesz a neki való pálya, kiválóan úszott, futott, a vízilabda mellett rendszeresen lovagolt is, utóbbi olyannyira jól ment neki, hogy többször kapott filmekben dublőri szerepet. Budapesten a BSZKRT Előre versenyzője lett, 24 évesen már öttusabajnokságot nyert, csapatával is aranyérmet sze­reztek.

Megfázott a műteremben

A háború után óriási infláció következett, a pengő helyett újra a forintot vezették be fizetőeszközként, de a címleteket meg kel­lett tervezni. Bár eleinte csak 10 és 100 forintosokat gyártottak, a gyenge nyomdatechnika mi­att azokat nagyon könnyű volt hamisítani. Így forgalmazni kellett 20 forintost is, aminek megalko­tásával Horváth Endrét, a pénz­jegy­nyomda grafikusát bízták meg. Füle Mihály rajzoló volt az, aki hosszas keresés után megtalálta az ideális modellt, Hegedűst a Testnevelési Főiskolán. Füle lerajzolta Hegedűst, ám az arcát csak egyszerűsítve, így a bankón valójában csak a teste lett az övé. A sportolót a hosszas meztelenség és egy helyben ülés megviselte, mire kész lett a rajz, megfázott.

A bajnok alakját nem csupán az 1948-tól egészen 1992-ig forgalomban lévő bankjegy őrzi: Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész 1947-ben megfaragta a Szabadság-szobor egyik mellékalakját, a Fáklyavivőt, amihez me­gint Hegedűs állt modellt.

Testnevelő tanár lett belőle

A sportolóból kiváló úszóedző is lett, az Élelmiszeripari Technikum testnevelő tanára. Tanítványai imádták, nagy tiszteletnek örvendett. Embersége azonban tragikus véget vetett életének. 1956. október 24-én, a forradalmi események miatt már kora reggel a Sportuszodába sietett, hogy tanítványait hazaküldje, hiszen féltette őket. A Nagykörút és a Szófia utca sarkán azonban megállt egy nagy tűz miatt, az emberek a forradalmi hevületben kommunista könyveket égettek. Akkor fékezett le hirtelen egy ÁVH-s teherautó, amiből válogatás nélkül lőtték az embereket, Hegedűs így halt meg, pedig semmi köze nem volt az egészhez.

Párducmintás alsógatya

Folyamatosan változik a szépségideál az idő múlásával. Az 1900-as években Eugen Sandow testépítő jelentette a férfiasság netovábbját, pedig ma már za­varba ejtő a párducmintás alsója, pödört bajusza. Azonban évtizedeken át nem a nyers erő, hanem az elegancia,  a lesimított, fényes haj és a latinos vérmérséklet dominált – mint Clark Gable az Elfújta a szélben –, de a háború a férfi szépségideálra is hatással volt: ez az erős, biztonságot nyújtó, férfias férfiak kora volt, ezért is lett Hegedűs az újrakezdést, nyugalmat jelképezni hivatott új bankók egyik figurája. Az erős szexuális kisugárzású Elvis Presley, a vadságot, lázadást szimbolizáló Marlon Brando után a 70-es évektől újra egy kigyúrt testű férfiért, Arnold Schwarzeneggerért bo­londultak a nők. Érdekes, hogy míg a 90-es években még a farmeros hanyagság volt a szexi, a 2000-es évek már a kozmetikumokra, ruhákra, fodrászra nem kevés pénzt áldozó férfiaké. Az elmúlt években pedig egyértelműen a szakáll vette át az uralmat, kockás inges, barna bőrű, bozontos, szőrös hímek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek