A párizsi Sorbonne Egyetem kutatói szerint az elhízás és a túl sok cukor kórok kialakulásához vezethet.
Forrás: istock
Számtalan kutatás látott már napvilágot a cukros élelmiszerekkel kapcsolatban. Az egyik legújabb igencsak drasztikusan fogalmazza meg állításait, amellyel vagy egyetértünk, vagy nem. Az egyetem doktorai több mint százezer embert követtek nyomon öt éven át, a páciensek betegségei és a cukorfogyasztás, – leginkább az üdítőitalokra fókuszálva –, közötti összefüggéseket keresték. Azt tekintették cukros üdítőitalnak, aminek a cukortartalma több mint öt százalék volt. Ide sorolták a gyümölcsleveket, a hozzáadott cukor nélkülieket is, a dobozos, szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét, amibe cukrot kevernek.
Kockázatot jelent
A British Medical Journalban publikált eredmények azt mutatták, hogy napi 100 milliliter cukrozott ital, ami körülbelül heti két 0,33 decis kiszerelést jelent, 18 százalékkal emeli a betegségek kialakulásának kockázatát. A vizsgált résztvevők körében ezerből 22-nél alakult ki valamiféle probléma.
Amit biztosan ki tudtak mutatni, hogy akik a legtöbb cukros italt fogyasztották, azok közül többen lettek betegek, mint akik a legkevesebbet, legfeljebb napi 30 millilitert.
A színezőanyag is ludas lehet
Lehetséges magyarázatként több dolog is szóba jött a cukor fogyasztása mellett. A cukros italokat fogyasztóknak más egészségtelen szokásaik is vannak. Ilyen, hogy nagyobb a só- és kalóriabevitelük, utóbbi pedig fokozza a daganatos betegségek kialakulását. Elképzelhetőnek tartják, hogy az italokban lévő színezőanyagok is hozzájárulnak az elváltozásokhoz. A kutatás vezetője rámutatott arra is, hogy ezek az italok még cukorbetegséget is okozhatnak az elhízás miatt, sőt, növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések számát is. Az italgyártók szerint az üdítőitalok kiegyensúlyozott fogyasztása az étrendben biztonságos. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az elhízás elleni küzdelem miatt keresik a lehetséges utat a kalória és a cukor mennyiségének a csökkentésére. Ezért találták ki a csökkentett cukortartalmú úgynevezett light italokat, és a zero, vagyis cukormentes készítményeket.
Jöhet a házi préselésű
Abonyi Orsolya dietetikus szerint a kép ennél árnyaltabb.
– Azt gondolom, hogy hiba egy kalap alá venni egy cukrozott, mondjuk, szénsavas energiaitalt egy 100%-os gyümölcslével. Ilyen módon a vitaminokban, antioxidánsokban dúskáló gyümölcsöket, házi préselésű italokat sem lehetne fogyasztani, amelyek bizonyítottan daganatmegelőző hatásúak. A táplálkozásunk túl sok tényezővel bír ahhoz, hogy ilyen egyértelmű és éles kijelentéseket lehessen tenni, hogy a cukros üdítő rákkeltő (lenne).