<p>Nincs is jobb nyáron, mint egy hideg meggyleves. De bármilyen egyszerűnek is tűnik az elkészítése, azért ezt az ételt is lehet variálni. </p>
Külföldön a meggylevest az egyik tipikus magyar ételként tartják számon. A végtelenül egyszerű fogást feldobhatjuk egy kis túrógombóccal, fagyival vagy gyömbérrel. És turmixolva kóstolta már?
Marton Adrienn:Befőtt levével engedem fel
– A meggylevesbe például cseresznyét szoktam tenni, ezzel is már kicsit keverem az ízeket, mivel a meggy nagyon fanyar, míg a cseresznye édeskésebb. A másik trükk, hogy a friss meggyet befőttel keverem, ez is kicsit más ízvilágot ad a végén, alaplének pedig a befőtt leve tökéletes. Ízesítésnél a fahéj, citrom és tejszín kombinációnál maradok. Utóbbinál vigyázni kell, hogy ne csomósodjon össze, ezért amikor főzöm a levest, először a citromot teszem bele a levesalapba, felforralom, és csak utána adom hozzá a tejszínt.
– A sorrend nem változhat, mivel ha a citrom a végén kerül bele, akkor behúzhatja a tejszínt, és csomós lesz. Levesbetétnek már készítettem hozzá habgaluskát, ami nagyon egyszerű. A tojásfehérjét megízesítettem reszelt lime-mal és cukorral. Ezt az egészet felvertem kemény habbá, majd gyöngyöző tejbe szaggattam, így főztem ki. Ez díszítésként is nagyon jól mutat, de ízében is nagyon jól megy a leveshez.
Szendrei Bence:Szerintem felesleges főzni
– Szerintem a gyümölcs hőkezelés nélkül a legfinomabb, ezért sokan ott követik el a legnagyobb hibát, hogy nem nyersen készítik, hanem megfőzik a levest. A kimagozott meggyet csak becukrozom, ami így elég sok levet enged az alapléhez. Nagyon szeretem a vaníliát, ezért mindig belekaparom egy friss vaníliarúd közepét. A kevesebb néha több, ez ennek a levesnek a fűszerezésére nagyon igaz, mivel a meggynek van egy jó savanyú íze, amit nem jó, ha elnyomunk.
– Természetesen a citromlé és a csipet só kihagyhatatlan hozzávaló. Ezután jöhet a hígítás, amihez ízlés szerint használhatunk tejet, joghurtot, vagy laktózmentesen kókusztejet. Ezt leturmixolom, és mehet a hűtőbe. Ha valaki nem szereti, hogy nincsenek benne darabok, akkor a gyümölcs felét szedje ki, majd pürésítés után tegye vissza. Levesbetétnek a hideg túrógombóc, vagy a vaníliafagyi illik hozzá, de ízlés szerint valamilyen pirított magot is szórhatunk rá.
Fördős Zé: Vörösbort bele!
A gasztroblogger a Street Kitchen oldalán osztotta meg tippjeit.
– A meggyet megmosom, kimagozom, a levét egy lábosba kicsit kinyomkodom. A meggylevet vízzel, a vörösborral és a porcukorral felforralom. Miután rottyan egy párat, belezúdítom a kimagozott meggyet. Beleteszem a fűszereket, a fahéjat, némi szegfűszeget, fél citrom héját, és a vaníliarúd belét. Rövid ideig, úgy 6–8 percig forralom.
– Ehhez már csak egy jó sűrítés hiányzik, amit tojássárgájával és tejszínnel szoktam megoldani. Roppant egyszerű. A tojás sárgáját minimum 30 százalékos tejszínnel folyamatos kevergetés közepette szépen, óvatosan összevegyítem, és meghintem egy csipetnyi sóval. Ezután a tűzről lehúzott, elkészült leveshez lassan hozzáöntöm, folyamatosan keverve – magyarázza Zé, aki ezután lehűti. Ínyencek egy kis tejszínhabot is fújhatnak rá.