Aktuális

Az ország kenyere – Ízhatás és héjvastagság dönt a veknik versenyén

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.07.12.

Bő egy hónap múlva mi is ehetünk az ország kenyeréből. A Bors részt vehetett a verseny utolsó fordulóján, ahol a 15 legjobbat kóstolták.

Kellemesen ropog a szelőkés alatt a vekni, puha kenyérillat terjeng a levegőben. Az ország kenyerét keresik a szakemberek, idén több mint ötven receptúra pályázata érkezett, ami rengeteg.

– Az idei a nyolcadik kenyérverseny, és azt tapasztaljuk, hogy minden évben egyre többen jelentkeznek – mondja a Borsnak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Idén újítottak a szabályokon, immár nemcsak a szövetség tagjai, hanem bárki nevezhe­tett, aki az élelmiszerkönyv előírá­sai­nak megfelelő terméket küldött be.

– A legfőbb szabály, hogy csak természetes alapanyagokat lehet felhasználni, hozzáadott adalékanyagok használata tilos, és fontos, hogy az adott kenyér nagyüzemi körülmények között is gyártható legyen. Az év kenyerének receptúráját augusztus 20-a után közzétesszük, hogy mindenhol elérhető legyen – magyarázza Septe József.

Immár a második fordulónál tart a bírálat – az utolsónál –, a legjobb tizenötöt kóstolta meg a zsűri, amin a Bors is ott lehetett. Három kategória, a Szent István-napi, a Rozskenyér és az Innovatív kenyereit ízlelték. A bírálat több szempont alapján történik: felvágás után megnyomkodják, milyen az állaga, szagolják és kóstolják, valamint formailag is értékelik, például a héj vastagságát.

A pékek képzeletére volt bízva,  milyen alakú, formájú és díszítésű kenyeret készítenek. Mint megtudtuk, vannak visszatérő versenyzők, ugyanakkor csak új termékekkel jelentkezhetnek. És hogy mi dönt?

– Idén elsősorban az ízhatásra figyelünk. Sosem tudjuk, melyik kenyeret ki készítette, csak a ma­gunk ízlése szerint pontozunk. Fontos a külső megjelenés, mert ezt nézi meg a vásárló először, és ha jó ízű és friss is, akkor azt vá­lasztja. Nálam fontos, hogy egy kicsit savanykás legyen, ne tapadjon fel a szájpadlásra, és ne legyen morzsalékos – mondta a Borsnak Ilonka Boldizsár, a Pékek és Cukrászok Világszövetségének elnöke.    

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek