Aktuális

Biztonságos strandolás: Varrja a pokrócba a pénzt!

Címkék
strand

Bors

Létrehozva: 2019.07.07.

Ön is a törölközőjét használja „biztonsági zárnak”? Pedig ez a sokak által használt módszer egyáltalán nem mondható veszélytelennek. A tolvajok szemfülesebbek, mint gondolná.

Forrás: iStock

Ha még önnel nem történt meg, biztosan hallott már olyan történeteket, ami­-kor valakit kiraboltak, miköz­ben próbálta kipihenni magát a vízparton. Ha néhány szabályt betart, akkor elejét veheti a bosszantó bűncselekményeknek, amelyeknek sajnos sok esetben nem találják meg az elkövetőjét sem, így az ér­tékeket sem.

1. Csak annyi pénzt vigyen magával, amennyi tényleg szükséges! Számolja ki előre, hogy mennyi a belépő, és körülbelül mennyit szeretne költeni! Így kevesebb pénzt lophatnak el, és ha betartja az előre számolós módszert, akkor a költekezésnek is gátat szabhat, ugyanis ha nincs önnél túl sok pénz, akkor kevesebbet is költ el. 

2. A vízálló tokok nagy segítséget nyújtanak, ezeket ugyanis beviheti a vízbe, így a beletett telefon, pénz és az iratok sem áznak el. Azonban mielőtt élesben bevetné, próbálja ki egy zsebkendővel vagy más anyaggal, hogy valóban vízbiztos-e a tok. 

3. Készítsen rejtekhelyet! Ha ügyes, akkor a pléd egyik sarkához is varrhat egy kisebb zsákot, amely teljesen beleolvad a környezetébe. Ebbe beleteheti a laposabb dolgokat, például pénzt, telefont, de még a kocsikulcs is belefér. Így a tolvajok hiába túrják fel, vagy viszik el a táskát, értéket biztosan nem fognak benne találni. 

4. A naptej és hűtőtáska nagyon jó álca lehet. Előbbit vágja ketté a hátuljánál úgy, hogy a doboz elején ezt ne lehessen látni! Mossa ki alaposan, majd hagyja megszáradni! Ebbe bele tud rejteni pár dolgot, és mivel a naptej nem érték, ezért valószínűleg elvinni sem fogják. Hasonló a helyzet a hűtőtáskával is, azonban ott elég csak beletenni az üres táskába az értékeket, ott biztosan senki nem fogja keresni. 

5. Ha külföldön nyaral, mindig tájékozódjon az otta­ni rendőrség telefonszámáról. Belföldi nyaralás alatt is legyen egy vészhívó gomb a telefo­non, hogy rögtön tudjon telefonálni, ha valamijét ellopták, vagy bajba került. 

6. Ne posztoljon a nyaralás minden pillanatában a közösségi oldalakra, hiszen a rablók láthatják, hogy éppen nem tartózkodik otthon, így a lakása potenciális célpontjukká válhat. A riasztó mindig legyen bekapcsolva! Ha nincs, akkor egy megbízható szomszédot kérje meg arra, hogy figyelje, hogy van-e mozgás a ház körül! 

7. Semmiképp se bízza az értéket a mellette ülő vadidegen emberre, mivel így felhívja a figyelmet arra, hogy pénzzé tehető dolgok vannak a táskában. A törölköző csak azért jó megoldás, mert eltakarja a strandcuccokat a kíváncsi szemek elől, de jobb, ha fél szemmel azért folyamatosan figyeli a törölközőt. 

Okosszalag

Már nagyon sok helyen vezették be, hogy csak a belépőszalagon található vonalkód­-dal vagy a strandon kapott kártyával lehet fizetni. Ennek előnye, hogy nem kell pénzt vinnünk magunkkal sehova, ugyanis a kártyát és a karszalagot a pénztáraknál díjmentesen feltölthetjük.

8. A strandon olyan helyet keressen, ahol viszonylag sokan megfordulnak. Gondolhatja, hogy így nagyobb az esélye az enyveskezű emberekre, azonban ez tévedés: nehezebb úgy lopni, hogy közben folyamatosan járnak-kelnek a csomagja körül. Egy vízibicikli vagy egy büfébódé közelében lehet legjobb helyen a pokróc.

9. Ha kicsi gyerek is van a családban, akkor a strandon érdemes a kezére ráírni a szülő telefonszámát. Így ha véletlenül szem elől veszítené, akkor sem kell aggódnia, biztos lehet benne, hogy biztonságban előkerül. Olyan filcet használjon, ami vízálló, de például körömlakklemosóval leszedhető. Sőt már rendelhet olyan, gyerekeknek való karkötőt, amin a név és a telefonszám fel van tüntetve, így akár egy plázában is hasznos lehet az ékszer. 

10. Az alapvető biztonsági szabályokat minden esetben be kell tartani saját maga és mások biztonsága érdekében. Csak ott fürödjön, ahol ezt tábla is jelzi, a strandon pedig csak ott engedje a gyereknek, hogy a vízbe ugráljon, ahol nem okoz magának és másoknak problémát! 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek