Forrás: Dombóvári Tamás
Idén öt torta jutott a döntőbe és ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a 13. alkalommal meghirdetett Magyarország Tortája 2019 címre. A győztes idén a dunaföldvári Tóth Cukrászda Boldogasszony csipkéje lett, amit Tóth Norbert cukrász alkotott meg. A boldogasszony csipkéje a málna dunántúli népies elnevezése, így az ország idei tortájának minden rétege tartalmaz málnát, és egyetlen tortában összesen 600 gramm található a gyümölcsből. A torta alapja málnás piskóta, egy réteg málnás fehércsokoládé, a rétegek közé málnalekvár, a torta tetejére pedig citromos bazsalikomos fehércsokoládés felvert ganázs került.
A Magyarország Cukormentes Tortája elismerést a szegedi A Capella Cukrászda műve, a Kicsi Gesztenye kapta, amely sem hozzáadott cukrot, sem gabonalisztet nem tartalmaz. Gyuris László es csapata művének ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya, a mogyorós ropogós teszi teljessé.
A Tímár Panzió es Étterem különdíjat kapott a Kőrös-menti Egres elnevezésű tortájáért, melynek fő összetevői a hajdinaliszt, a bodzavirág és a gyömbér.
Az idei Szent István-napi kenyér a Szerencsetarsoly kenyér lett. A Pedró Pékség fejlesztése kovászos technológiával, durumliszt felhasználásával, búzalisztből készült, különleges formájú, ropogós búzakenyér, ami magas víztartalma miatt sokáig friss marad.
A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják, illetve augusztus 18-20. között Budapesten a Magyar Ízek Utcáján is kapható lesz.
Tavaly a mézes-diós tészta alapú, körtével, csokoládéval, vaníliás krémmel, fahéjjal és gyömbérrel ízesített Komáromi kisleány lett az ország tortája, míg Magyarország cukormentes tortájának 2018-ban a Három kívánságot választották, melynek fő összetevői a chiamagos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró voltak.