<p>Kiderült az igazság az öt másodperces szabályról.</p>
Forrás: istock
Ugye, ön is ismeri az öt másodperces szabályt? A babona szerint ennyi idő van arra, hogy valaki felvegye a leejtett ételt és megegye, így ugyanis nem lesz semmi baja a finom falatnak. Ezt a kutatók megcáfolták. Ők azt mondják, nemcsak az időtartam, hanem az étel és az anyag is befolyásolja ezt, ahová megérkezett a falat. A szakértők megnézték, mennyi baktérium tapad a dinnyére, vajas kenyérre és a gumicukorra, ha rozsdamentes acélra, csempére, fára vagy szőnyegre esik.
Azt már eddig is jól tudtuk, hogy minél tovább van a földön egy ételdarab, annál több baktérium kerül rá, azonban nem mindegy az sem, hogy pontosan milyen felületen landolt. A szőnyeg adta át a legkevesebb mikroorganizmust az ételnek, míg az acél a legtöbbet. A szakértők szerint ennek ellenére nem érdemes kísérletezni, ugyanis nem mindegy, hogy milyen baktérium kerül a leejtett ételre. Ha fertőző, akkor elég egy kevés is ahhoz, hogy betegséget okozzon.