Aktuális

Ez a gyümölcs a nyár vitaminbombája - ki ne hagyja!

Bors

Létrehozva: 2019.07.02.

Forrás: iStock

Üdén savanykás ízét a ribizli a különböző gyümölcs- és egyéb sa­vaknak köszönheti (almasav, citromsav, borkősav, borostyánkősav, ecetsav). Élelmi rostokban gazdag, sok C-vitamint, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, ásványi anyagokat – nát­riumot, kalciumot, foszfort, ká­liumot, magnéziumot, vasat – tartalmaz.

Gyógyhatásai: Kiváló vízhajtó, enyhén hashajtó, védi a fogak és a csontok egészségét. A benne lévő antioxidánsok miatt a rákmegelőző gyümölcsök között szerepel. Alacsony a kalóriatartalma, így fogyókúrázóknak is ajánlott. A ribizli magjából készült olaj kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánlott. Kiválóan regenerálja a fáradt, kiszáradt bőrt, bőrnyugtató, csillapítja a viszketést.

Fogyasztása: Lehetőleg nyersen együk, így érvényesül legjobban rengeteg vitaminja. Lekvárt, szörpöt, gyümölcskocsonyát, ízletes gyümölcslevest és mártást is készíthetünk belőle. A ribizliből készült bor is sok C-vitamint tartalmaz.

Tipp: Kezdje a napot ribizliturmixszal! Egy bögre rizstejet turmixoljon össze egy bögre ribizlivel, és adhat hozzá egy kanál mézet is. Igazi vitaminbomba!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek