Forrás: iStock
Üdén savanykás ízét a ribizli a különböző gyümölcs- és egyéb savaknak köszönheti (almasav, citromsav, borkősav, borostyánkősav, ecetsav). Élelmi rostokban gazdag, sok C-vitamint, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, ásványi anyagokat – nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat – tartalmaz.
Gyógyhatásai: Kiváló vízhajtó, enyhén hashajtó, védi a fogak és a csontok egészségét. A benne lévő antioxidánsok miatt a rákmegelőző gyümölcsök között szerepel. Alacsony a kalóriatartalma, így fogyókúrázóknak is ajánlott. A ribizli magjából készült olaj kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánlott. Kiválóan regenerálja a fáradt, kiszáradt bőrt, bőrnyugtató, csillapítja a viszketést.
Fogyasztása: Lehetőleg nyersen együk, így érvényesül legjobban rengeteg vitaminja. Lekvárt, szörpöt, gyümölcskocsonyát, ízletes gyümölcslevest és mártást is készíthetünk belőle. A ribizliből készült bor is sok C-vitamint tartalmaz.
Tipp: Kezdje a napot ribizliturmixszal! Egy bögre rizstejet turmixoljon össze egy bögre ribizlivel, és adhat hozzá egy kanál mézet is. Igazi vitaminbomba!