Új szabályozások léptek életbe a fagylaltok árusításával kapcsolatban. Egyes termékeket kivonhatnak a forgalomból. Menjen biztosra: készítsen jégkrémet otthon!
Forrás: Hatlaczki Balázs
Szigorodó fagyitörvények
Július elsejével megkezdődtek a szokásos éves nyári ellenőrzések a fagylaltpiacon. Zsigó Róbert államtitkár elmondása szerint idén fókuszba kerülnek a fesztiválok, a vásárok árusai és vendéglátóhelyei is, valamint a folyamatosan mozgásban lévő mozgókocsik és az utcai vendéglátósok. Mivel megújult a Magyar Élelmiszerkönyv jégkrémekre, fagylaltokra vonatkozó irányelve, kiemelten vizsgálják ezen édességek előállítását, valamint a fogyasztók tájékoztatását. Az aromákat is el kell hagyni, például a vanília aromával készített fagyikat vaníliaízűnek lehet csak hívni, de igaz ez a csokis készítményekre is. A szorbék viszont ezentúl nemcsak gyümölcsből, hanem zöldségből is készülhetnek. Azok a fagyik és jégkrémek, amelyek nem felelnek meg ezeknek a kívánalmak, jövő augusztus 31-ig hozhatók forgalomba.
Házilag tojásból
Sokan nem is gondolják, hogy közel olyan minőségben otthon is elkészíthetjük a jéghideg édességet, mint amilyet egy fagylaltozóban kaphatnánk – csak sokkal olcsóbban! Hogy mit teszünk bele, annak csak a képzelet szab határt: a gyümölcsöktől kezdve a csokoládén át egészen a vaníliáig. Nézzünk egy csokifagyit. Két tojást szétválasztunk, a sárgáját kikeverjük két evőkanál cukorral és ugyanannyi kakaóporral. Némi étcsokit gőz felett megolvasztunk, félretesszük. Ha már kicsit kihűlt, az eddigiekhez hozzákeverjük. Habverővel felverjük a behűtött tejszínt, és a krémünkbe forgatjuk. A tojásfehérjét két kanál cukorral szintén felverjük, majd mehet a többihez az apróra tört étcsokival együtt. Fagylaltostálba tesszük, majd hat óra hűtés után már kanalazhatjuk is!
Főzés nélkül is selymes
Természetesen minden cukrászda fagyija más és más, ízesítésben és technikájában is. Az alapok azonban többségében megegyeznek. A legjobbnak tartott olasz típusú fagylaltokat főzés nélkül, speciális gépekkel keverik lágyra, és friss gyümölcsöket adnak hozzá. Se ételfestéket, se adalékanyagokat nem tartalmaznak a legjobb fagyik, ettől lesz lágy és selymes az ízük.
Fél nap alatt kész a szorbé
Ha nem szeretnénk trükközni a házi készítésű fagyival, válasszuk a szorbét. Nincs más dolgunk, mint megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcsöt vagy zöldséget beszereznünk. Olvasszunk fel ízlés szerint néhány evőkanál cukrot, és tegyük hozzá a megpucolt gyümölcsünket (a többség málnára, eperre, citromra, dinnyére, barackra vagy ezek keverékére esküszik). Főzzük egy jó félórát, majd hagyjuk kihűlni. Ha ez megvan, passzírozzuk át, öntsük turmixba, hígítsuk gyümölcslével, és tegyünk hozzá egy jó marékkal az alapgyümölcsből. Pürésítsük, majd egy tálba helyezve mehet is a fagyasztóba. Egy jó fél nap, és már kész is!
Dobjuk fel fűszerekkel!
Egy citrusos vagy epres, netán málnás szorbéhoz remekül passzolnak az olyan fűszerek, mint a menta vagy éppen a zsálya. De evezzünk meredekebb vizekre: egy paradicsomos szorbé például elképzelhetetlen rengeteg friss bazsalikom és oregánó nélkül!
Jégkása órák alatt
Némileg eltér a szorbétól, de lényegében nem sokban különbözik tőle a jégkása. Készítsük úgy, mint a szorbét, de tegyünk hozzá néhány deci vizet, mielőtt a fagyasztóba tesszük. Ha megfagyott, törjük össze, tegyük a turmixba, és törjük kásásra, így egy jégkása jellegű desszertet kapunk.
Gyümölcsjoghurt a lustáknak
Ki ne emlékezne az elmúlt évtizedekből azokra az egyszerű fagyikra, amik valójában fagyasztott joghurtok voltak? A dolog egyszerű: a gyümölcsjoghurtokba egy pálcát vagy kanalat kell dugni, majd mehet a fagyasztóba.