Aktuális

Folytatódik az EU-csúcs: Orbán Viktor tovább harcol Brüsszelben

Bors

Létrehozva: 2019.07.02.

Folytatódik délelőtt az EU-csúcs, ahol az már biztosan kiderült: a V4-ek megkerülésével nem lehet döntést hozni. Orbán Viktor és a V4-es miniszterelnökök továbbra is élesen szembeszállnak Soros György brüsszeli embereivel és a háttéralkukkal.

Kedden folytatódik a többször is megszakított európai uniós csúcstalálkozó. Hétfő este még több forgatókönyvről is egyeztettek a tagországok képviselői. Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben.

Ennyien vannak Timmermans ellen

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette hétfőn az európai uniós csúcstalálkozót, a hivatalos megbeszélés kedden folytatódik. A háttérben azonban lázasan izzanak a telefonok, egymást érik a személyes találkozók, ugyanis továbbra sem sikerült kompromisszumos jelöltet találniuk az egyes párt- és érdekcsoportoknak.A rendkívüli csúcstalálkozón a tagországok állam-, illetve kormányfői egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezető tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Egyes értesülések szerint az Európai Bizottság elnöki posztjára továbbra is Frans Timmermans szocialista politikus a legesélyesebb, pedig ez ellen többen is tiltakoztak – Giuseppe Conte olasz kormányfő 10-11 országot említett –, köztük a magyar kormány.

Orbán Viktor: Óriási gondokat jelentene Timmermans

Orbán Viktor miniszterelnök korábban levelet is írt az Európai Néppárt elnökének, amelyben történelmi hibának nevezte azt, ha a Néppárt támogatná Timmermanst. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ismét Soros György emberének nevezte a holland jelöltet, és erről beszélt hétfőn Orbán Viktor is, hozzátéve: Timmermans megosztottságot hozna az unióba.

A magyar miniszterelnök a rendkívüli uniós tanácskozáson a V4NA nemzetközi hírügynökségnek úgy fogalmazott, a V4-ek azért sem támogatják bizottsági elnöki jelölését, mert szerintük

„egy ideológiai harcos, és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot” – nyilatkozta. Úgy vélte, ez az Európai Unióban egy kelet-nyugat megosztottsághoz vezetne, és az uniónak óriási gondokat jelentene majd.

Három feltétel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a magyar kormány támogasson egy európai politikust.„A nemzetállamok tisztelete, a keresztény kultúrának biztosított elsőség Európában és a migráció megállításának szándéka.Ha valaki ezt a három feltételt biztosítani tudja, számíthat Magyarország támogatására. Aki viszont ezt a hármat nem tudja biztosítani, az semmilyen módon nem számíthat arra, hogy Magyarország támogatni fogja” – húzta alá.

(Origo)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek