<p>A frissen érő gyümölcsök áradatában nehéz megállni a befőzésnél és a desszerteknél: próbáljuk ki őket minden fogásban!</p>
Sárgabarack-krémleves mentával
Elkészítési idö: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 1 kg magozott, felaprított sárgabarack * 10 dkg aszalt sárgabarack * 1 dl fehérbor * 5 ek méz * 1/2 liter tej * 2 dl tejszín habbá verve * 2 ek kukoricaliszt, mentalevél a tálaláshoz
Elkészítés: A gyümölcsöt (a frisset és az aszaltat együtt) puhára pároljuk a fehérborban. Ekkor a lisztet és a tejet hozzáadva simára turmixoljuk és felfőzzük. A tűzről levéve keverjük bele a mézet és a tejszínhabot, majd aprított mentával tálaljuk.
Almás-citromos sült csirke
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 1 db 1,5 kg súlyú konyhakész csirke * 4 db közepes, savanykás alma * 6 db biocitrom * 3-4 ág friss kakukkfű * 1 tk só * 1 tk frissen őrölt fekete bors * 3 dkg vaj * 100 ml pálinka * 1 ek méz
Elkészítés: A puha, szobahőmérsékletű vajat összekeverjük egy teáskanál tengeri sóval és egy kávéskanál borssal, majd bedörzsöljük vele a csirkét kívül-belül.
Az almát kimagozzuk, és héjastul felszeleteljük. A citromokat lesikáljuk és negyedekre vágjuk. A csirkét a hátára fektetjük, a belsejét „kibéleljük” almával és citrommal. A sütőtál aljára rendezzük a maradék almát és a citromot, néhány kakukkfűágat teszünk rá, és aláöntjük a pálinkát. Erre az „ágyra” fektetjük a csirkénket, majd lefedjük a tálat. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 40 percig, majd levesszük a fedőt, és további 20 perc alatt ropogósra sütjük a bőrét. A csirkét egy tálra rakjuk. Az alatta sült almát a citrommal együtt egy szedőlapáttal kiszedjük, hogy a zsír visszamaradjon, és külön tálaljuk a csirke mellé. Frissen fogyasztjuk.
Gránátalmás kuszkusz
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 adag): 20 dkg kuszkusz * 15 dkg gránátalmamag * 15 dkg kecskesajt * 1 csokor petrezselyem * ½ liter zöldségalaplé * 4 ek extra szűz olívaolaj * 1 ek citromlé
Elkészítés: Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a kuszkuszt, és félretesszük, míg magába szívja. A petrezselymet vékonyra szeleteljük. A kuszkuszt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek. Összekeverjük a gránátalmamaggal és a petrezselyemmel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára hűtőbe tesszük.
Amerikai palacsinta áfonyával
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (12 darab):
A palacsintatésztához: 4 dl ivójoghurt * 3 tojás * 12 ek liszt * 1 kk sütőpor * 1 csipet só * 4 ek cukor * ½ citrom reszelt héja
A tálaláshoz: 20 dkg áfonya * 8 ek juharszirup
Elkészítés: A tojásokat feltörjük, különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. Az ivójoghurtot mélyebb tálba öntjük, hozzáadjuk a 3 tojássárgát és a lisztet, a cukrot, a sütőport, egy csipet sót, és a masszát simára, csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és az elkészített masszához adjuk. 20 percet pihentetjük, majd kisütjük a tenyérnyi méretű palacsintákat. Juharsziruppal és áfonyával tálaljuk.