Aktuális

Itt a nyár - nincs is jobb a sült gyümölcsös fogásoknál

Bors

Létrehozva: 2019.07.07.

<p>A frissen érő gyümölcsök áradatában nehéz megállni a befőzésnél és a desszerteknél: próbáljuk ki őket minden fogásban!</p>

Leves

Sárgabarack-krémleves mentával

Elkészítési idö: 30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 1 kg magozott, felaprított sárgabarack * 10 dkg aszalt sárgabarack * 1 dl fehérbor * 5 ek méz * 1/2 liter tej * 2 dl tejszín habbá verve * 2 ek kukoricaliszt, mentalevél a tálaláshoz

Elkészítés: A gyümölcsöt (a frisset és az aszaltat együtt) puhára pároljuk a fehérborban. Ekkor a lisztet és a tejet hozzáadva simára turmixoljuk és felfőzzük. A tűzről levéve keverjük bele a mézet és a tej­szín­ha­bot, majd aprított mentával tálaljuk.

Főétel

Almás-citromos sült csirke

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 1 db 1,5 kg súlyú konyhakész csirke * 4 db közepes, savanykás alma * 6 db biocitrom * 3-4 ág friss kakukkfű * 1 tk só * 1 tk frissen őrölt fekete bors * 3 dkg vaj * 100 ml pálinka * 1 ek méz

Elkészítés: A puha, szobahőmérsékletű vajat összekeverjük egy te­áskanál tengeri sóval és egy kávéskanál borssal, majd bedörzsöljük vele a csirkét kívül-belül.

Az almát kimagozzuk, és héjastul felszeleteljük. A citromokat lesikáljuk és negyedekre vágjuk. A csirkét a hátára fektetjük, a belsejét „kibéleljük” almával és citrommal. A sütőtál aljára rendezzük a maradék almát és a citromot, néhány kakukkfűágat teszünk rá, és aláöntjük a pálinkát. Erre az „ágyra” fektetjük a csirkénket, majd le­fedjük a tálat. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 40 percig, majd levesszük a fedőt, és további 20 perc alatt ropogósra sütjük a bőrét. A csirkét egy tálra rakjuk. Az alatta sült almát a citrommal együtt egy szedőlapáttal kiszedjük, hogy a zsír visszamaradjon, és külön tálaljuk a csirke mellé. Frissen fogyasztjuk.

Köret

Gránátalmás kuszkusz

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 adag): 20 dkg kuszkusz * 15 dkg gránátalmamag * 15 dkg kecskesajt * 1 csokor petrezselyem * ½ liter zöldségalaplé * 4 ek extra szűz olívaolaj * 1 ek citromlé

Elkészítés: Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a kuszkuszt, és félretesszük, míg magába szívja. A petrezselymet vékonyra szeleteljük. A kuszkuszt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek. Összekeverjük a gránátalmamaggal és a petrezselyemmel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára hűtőbe tesszük.

Desszert

Amerikai palacsinta áfonyával

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (12 darab):

A palacsintatésztához: 4 dl ivójoghurt * 3 tojás * 12 ek liszt * 1 kk sütőpor * 1 csipet só * 4 ek cukor * ½ citrom reszelt héja

A tálaláshoz: 20 dkg áfonya * 8 ek juharszirup

Elkészítés: A tojásokat feltörjük, különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. Az ivójoghurtot mé­lyebb tálba öntjük, hozzáadjuk a 3 tojássárgát és a lisztet, a cukrot, a sütőport, egy csipet sót, és a masszát simára, csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és az elkészített masszához adjuk. 20 percet pihentetjük, majd kisütjük a tenyérnyi méretű palacsintákat. Juharsziruppal és áfonyával tálaljuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek