Aktuális

Kitűnő egészségmegőrzés – Nyári csodagyümölcsünk, a málna

Címkék
gyümölcs

Bors

Létrehozva: 2019.07.14.

A szépséghez és az egészséghez is hatalmas segítséget nyújt az ízletes gyümölcs.

Az ízletes és illatos, piros, sárga, fehér vagy fekete színű gyümölcs júniustól szeptemberig fokozatosan érik, az egyik legegészségesebb nyári gyümölcsünk.

Gyógyhatásai: a piros gyümölcsökhöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Kalória- és zsírtartalma is alacsony. Kitűnő vértisztító, csillapítja a lázat, javítja a látást. Az érett gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruációs zavarokon, szépíti a bőrt, csillogóvá, dússá teszi a hajat. Másnaposság ellen és antibiotikum-kúra után segít helyreállítani az emésztőrendszert és a bélflórát.

Az erdei málnalevél – jú­nius­tól augusztusig szedve – értékes antibakteriális gyógynövény. Teája cukor- és húgy­úti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra kiváló. Cseranyagtartalma segít hasmenéskor, összehúzó hatása pedig – gargarizálva – enyhíti a szájnyálkahártya-gyulladást. Külsőleg rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására használható.

Fogyasztása: lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk, így érvényesül legjobban jótékony hatása. Tehetjük joghurtba kevés mézzel vagy anélkül. Sütve és főzve is megtartja aromáját. Finom szörp, lekvár készíthető belőle. Zsenge leveleit és fiatal lehántott hajtásait salátának is fogyasztjuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek