A nyár és az ősz eleje a zöldbab szezonja is. A magyar konyhákban rotyognak is ilyenkor a tejfölös levesek, főzelékek, sülnek a rakott babok. De salátát is készíthetünk belőle.
Buday Péter: Rizs sem kell a rakottba
A zöldbab olyannyira tartalmas étel, hogy Buday Péter mesterszakács szerint a rakott zöldbab elkészítésekor és rétegezésekor nyugodtan kihagyhatjuk a szokásos rizst. Így egészségesebb fogást kapunk, és a lisztérzékenyek is bátran ehetik.
– Készítünk egy pörköltalapot, de fontos, hogy darált húsból csináljuk, ne kelljen szenvedni utána a darálással! Egy tálba tegyünk jó sok krémsajtot, keverjük össze két tojás sárgájával! Ez fogja adni a krémességét. Forrázzuk le a zöldbabot, és sózzuk meg rendesen! A pörköltalapot, a krémsajtot és a zöldbabot tetszés szerint rétegezhetjük a tepsinkben vagy jénainkban. A tetejére aprítsunk paradicsomot, amit keverjük össze tejföllel, végül szórjuk meg petrezselyemmel! 160 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt készre sül. Tuti, hogy mindenkinek ízleni fog!
Gáspár Bea: Zöldbabos palócgulyás
Az emberek többsége általában a klasszikus zöldbablevest főzi. A recept egyszerű: a hagymás alappal a zöldségeket összerottyantják, majd ízlés szerint rántással vagy tejfölös habarással sűrítik. Fontos persze, hogy legalább ilyenkor friss zöldbabbal főzzünk – egy kilót most nagyjából 800 forintért szerezhetünk be a piacokon. A Konyhafőnök VIP 2017-es győztese és a műsor későbbi zsűritagja, Gáspár Bea szerint a zöldbab más leveses ételbe is kiváló. Ő személy szerint a klasszikus palócgulyásba tesz, és egyáltalán nem bánik vele szűkmarkúan.
– Készítek egy pörköltet, amit sertés- és birkahús elegyéből főzök. Hozzáadom a zöldséget és a vizet, hogy ellepje. Körülbelül másfél óra kell neki. Amikor már puhulni látszanak a zöldségek, mehet bele a megtisztított zöldbab (csípjük le a végét, és húzzuk ki a szálait). Ha látjuk, hogy majdnem kész, tegyünk hozzá kaprot is, végül habarjuk be tejföllel – tanácsolja Bea asszony.
Marton Adrienn: Lime-ot a főzelékbe!
A gasztroműsor-vezető szerint nem árt, ha egy kis új színt viszünk a hagyományos zöldbabfőzelékbe. Leturmixolja a zöldbabot, mascarponéval besűríti, illetve lime-mal ad neki egy kis fanyar ízt. – Serpenyőben vajon megpirítom az apró kockára vágott hagymát. A megtisztított zöldbabot beleteszem, kevés alaplével felöntöm, majd puhára párolom. Ha ez megvan, botmixerrel pürésítem, sózom, borsozom, kis cukrot és fehérborecetet adok hozzá, majd újra ráforralok. Leveszem a tűzről. A mascarponéba reszelem a lime héját, majd hőkiegyenlítéssel hozzákeverem a zöldbabpüréhez. Aki szeretné, hogy egészben is legyen benne zöldbab, annak elég csak a felét pürésíteni, úgy is nagyon finom lesz. Én hagyományos tojásos fasírttal szoktam tálalni.
Hozzávalók: 3 salottahagyma vagy 1 nagyobb vöröshagyma, 40 dkg zöldbab, 20 dkg mascarpone, 4 dl alaplé, 1 lime reszelt héja, 0,5 dl fehérborecet, 1 ek. cukor, 4 dkg vaj, só, bors