<p>Bár a statisztikák szerint mi, magyarok, nem eszünk elég halat, azért a balatoni halsütőknél elég sok hekk fogy, a halászléfőzés köré pedig fesztiválok szerveződnek. De nem kell feltétlenül messzire menni: egy hétvégi, családi kerti partin is felvonultathatjuk a kedvenceket. </p>
Ropogós haltepertő
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg harcsafilé * 6 ek rizsliszt * ½ kk fokhagymapor * ½ kk citrombors * ½ kk só * olaj a sütéshez
Elkészítés: a szárazra törölt halszeleteket vágjuk kétcentis kockákra, majd forgassuk bele a fokhagymapor és a citrombors keverékébe, és hagyjuk állni 10 percig. Hempergessük meg a halkockákat a sóval elkevert rizslisztben, és forró olajban süssük ropogósra. Sütés után itassuk le róla a felesleges olajat, és ízlés szerint citromszeletekkel, tartármártással vagy szeletelt lilahagymával kínáljuk.
Balatoni halászlé
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (8 adag): 1 kg tisztított ponty (vagy balatoni hal) * 20 dkg krumpli * 4 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 nagyobb paprika * 1 nagy, szaftos paradicsom * 1 dl száraz fehérbor * 4 ek olaj * 4 ek őrölt pirospaprika * 1 ek só
A tálaláshoz: csípős paprika vagy Erős Pista
Elkészítés: annyiban tér el az alaprecepttől, hogy a krumplit (amit érdemes meghámozva, egyben belerakni), egy óra után kivesszük a fazékból, és melegen tartjuk a tálalásig, és csak a tányéron adjuk hozzá. A többi hozzávalót passzírozzuk le. A fehérbort a passzírozás után, az újraforralás előtt tegyük bele.
TIPP: tálalás előtt egy kis pálinkával is megbolondíthatjuk.
Hekk baconben sütve
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 4 db hekk (fagyasztott) * 20 dkg bacon vékonyra szelve
Elkészítés: a kiolvasztott halakat tekerjük bele a baconszeletekbe, fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt süssük készre.
Miért jó? Nem lesz olajszag a konyhában, és azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem nagyon esznek halat.
Sonkás krumplisaláta
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 20 dkg sovány sonka * 20 dkg krumpli * 20 dkg zöldborsó * 10 dkg zöldbab * 1 tk só * 20 dkg majonéz
Elkészítés: puhára pároljuk a kockára vágott krumplit, a zöldborsót és a zöldbabot. A zöldborsóból 4 evőkanálnyit félreteszünk a tálaláshoz. Megsózzuk, összekeverjük a felkockázott sonkával és a majonézzel, majd szufléformába nyomkodjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Zöldborsóval díszítjük.