Aktuális

Virágsziromesővel búcsúzott el Budapest az áldozatoktól – fotók

Címkék
hajóbaleset

Bors

Létrehozva: 2019.07.12.

Százak lepték el a Margit hidat és a pesti rakpartot, virágokkal és szirmokkal szórva tele a most szelíden hömpölygő Dunát. Budapest elsiratta a Hableány áldozatait, P. János matróz hamvait – ahogyan akarta – a folyónak adták.

Forrás: Fábián Olga

Szívszorító gyászszertartást tartott a Panoráma Deck Kft. hajótársaság két el­hunyt kollégájának és a koreai áldozatoknak. Az eseményen 15 hajó vett részt, alakzatba rendeződve haladtak előre az Északi összekötő híd elé. A központi szertartás a Halászbástya sétahajón zajlott.

A tragédia előtt volt a születésnapja

A ceremónia egy közös gyászbeszéddel kezdődött, amit Tóth Mihály, a Panoráma Deck szóvivője olvasott fel a hajósok nevében. Felidézve többek kö­zött, hogy az 58 éves L. László kapitány gyerekkori álma és az egész élete volt a víz, bejárta a világtengereket, ám igazán a Dunán érezte otthon magát. P. János matróz pedig a baleset előtti napon ünnepelte 53. születésnapját, tervei között szerepelt, hogy hajóvezetői képzést követően, az ehhez szükséges szolgálati idő letelte után maga is kormányállásba áll.

Ezt követően a szűk család megrázó búcsúja következett, a matróz polgári, míg a kapitány egyházi szertartást kapott. Majd felharsant öt ha­rangszó és eldördült három díszlövés a matróz tiszteletére. Ekkor P. János hamvait papírurnában egy koszorúval a Du­nába helyezték, majd a korábban felderítő katonaként szolgáló férfi emlékére elhangzott az Il Silenzio, és virágok lepték el az egész folyót. A Margit hídhoz érve a május 29-én bekövetkezett szörnyű hajóbaleset helyszínén is vízre helyeztek egy koszorút, megemlékezve a ko­reai áldozatokról. Szintén kürtszó hangzott fel, és a Margit hídról virágsziromesővel búcsúzott a főváros. Amint arról beszámoltunk: a kapitányt a későbbiekben, szűk családi körben temetik el.

Gyászol a teljes hajós társadalom

Tolnay Zoltán hajóskapitány a tragédia estéjén a baleset közelében hajózott, s természetesen a tegnapi szertartáson is a tiszteletét tette.

– Néma csendben, rádióforgalmazás nélkül búcsúztunk a kollégáktól. A családtagok és hozzátartozók az első négy hajón tartózkodtak, mi pedig a díszkíséretet adtuk mögöttük – mesélte a Borsnak a kapitány. – Sajnos nem ez volt az első hajós temetés, amelyen részt vettem. A múltban három kollégánktól is ilyen módon vettünk végső búcsút. A hazai hajós társadalomból szinte mindenki jelen volt a szertartáson – tette hozzá Tolnay. Ő volt az, aki fültanúja volt annak, hogy az ukrán kapitány egy mondatban több nyelven, érthetetlenül beszélt a rádióban a baleset után.

A balesetben részes szállodahajót üzemeltető Viking River Cruises tegnap a gyászszertartás alkalmából egy közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írták: mélyen együtt­éreznek a Hableány legénységének hozzátartozóival. „Őszinte részvétünket fejezzük ki a családoknak, barátoknak, ha­jós­társaknak. Megrendülve gyászoljuk a hajósokat.”

Huszonnyolcan vesztették életüket

Május 29-én este süllyedt el a Hableány sétahajó, miután a Margit hídnál a Viking Sigyn szállodahajó letarolta. A sétahajón 33 dél-koreai és két magyar személy tartózkodott. Hét embert élve sikerült kimenteni, hét másikat azonban csak holtan. A tragédia másnapján a további 21 emberről semmit nem lehetett tudni. A búvárok a roncsot napokig meg sem tudták közelíteni, végül június 21-én emelték ki a Clark Ádám úszódaruval. A Hableányban több holttestet is találtak, de a balesettől 100 km-re is bukkantak egy áldozatra. A Viking kapitányát tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése gyanújával letartóztatták, de 15 milliós óvadék fejében azzal a feltétellel jöhetett ki a börtönből, hogy Budapestet nem hagyhatja el.

Fotók: Bors

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek