Nyáron a szokottnál jobban kell figyelni az ételekre, mivel a meleg miatt gyorsabban szaporodnak a baktériumok. Ön tudja, hogyan kell tárolni a különböző ételeket?
Cserélje le a csomagolást!
Nyárra érdemes egy hűtőszatyrot beszerezni, amibe vásárlás után bele lehet tenni a hideg ételeket, így azok nem melegednek át a hazafelé tartó út alatt. Ez ugyanis romláshoz vezethet, vagy ami még súlyosabb, rosszullétet is okozhat, ha valaki megeszi. Általában, ahogy valaki megérkezik a boltból, azonnal teszi be a hűtőbe az élelmiszereket. Ez a módszer csak félig helytelen. A szakemberek szerint le kellene cserélni azokat a csomagolásokat, amikkel együtt a boltban árulják a húsokat és a felvágottakat. Ez azért fontos, mert ezeken is rengeteg baktérium telepszik meg, amelyek felgyorsítják a romlást.
Ennél sokkal jobb, ha egy tiszta nejlonba, zárható tasakba vagy egy üvegedénybe teszi el ezeket az élelmiszereket, így más termékre sem „mennek át” a bacik. Mindegyiket légmentesen kell lezárni, hogy hosszabb ideig lehessen tárolni, e nélkül akár 2-3 napon belül is a kukában köthet ki az élelmiszer.
Nem mindegy, melyik polc
A legjobb, ha az ételeket 0-5 Celsius-fok között tároljuk. Igaz, hogy a hűtő egyenletes hőfokon tartja magát, de 1-2 Celsius-fokos eltérés lehet az egyes részei között. A legmelegebb része például az ajtó, és a polcok külső részei. Ide olyan terméket érdemes tenni, amelyek kevésbé romlandók. A leghidegebb a hűtő belső részeiben és alul a tárolókban van. Utóbbiba érdemes tenni azokat a húsokat, amiket nem akarunk lefagyasztani, míg a felső polc belső részébe mehetnek a felvágottak.
Lehetőség szerint ne legyen túlzsúfolva a hűtő, így ugyanis sokkal tovább tart a megfelelő hőmérsékletre hűteni az ételeket. Emellett a zsúfoltság miatt bennmaradhatnak az elfelejtett ételek, amelyek ha romlásnak indulnak, a többi ételt is megfertőzhetik, így azok idő előtt megromolhatnak.
Nyáron a legjobb, ha a fagyasztott termékeket nem szobahőmérsékleten olvasztja fel, hanem a hűtőben, így kevesebb az esély, hogy beinduljanak a káros folyamatok.
A konyhán is múlik
Az élelmiszereken kívül a konyha tisztasága is nagyon fontos. A konyharuhát érdemes rendszeresen magas hőfokon kimosni, ugyanis az anyagban könnyedén megtelepednek a baktériumok, amit aztán átvihet az ételre. Ugyanez a helyzet a mosogatószivaccsal is.
Ezt elég csak a mikróba betenni, hogy elpusztuljanak a baktériumok, és a mosogatás után mindig hagyja kiszáradni. Nyáron ne halogassa a mosogatást, ez ugyanis Kánaán a mikroorganizmusoknak. A mosogatót is hetente egyszer érdemes alaposan kifertőtleníteni ugyanis legközelebb, amikor zöldséget vagy gyümölcsöt öblít le, könnyen átkerülhetnek a baktériumok a nyers ételekre.
A szemetest is rendszeresen ki kell üríteni, ugyanis azonkívül, hogy bebüdösödik, még az ételek is romlásnak indulhatnak a meleg, lezárt helyen.
Inkább kevesebbet
Vannak olyan élelmiszerek, mint például a kenyér, amelyet nem jó hűtőbe rakni. Ilyenkor nincs mese, a mennyiséggel kell játszani. Inkább vegyen kevesebbet, ami pár napon belül elfogy, de ne kísérletezzen penészes, vagy romlott étellel, emiatt többnapos rosszulléte is lehet.
A gyümölcsöket nem kell hűtőbe rakni, viszont az asztalon tárolt ételeket tiszta konyharuhával le kell takarni, hogy ne támadják meg a bogarak.
Főzéskor is kisebb mennyiségeken gondolkozzunk, minél nagyobb adagot főzünk ugyanis, annál később hűl csak ki, és lehet betenni a hűtőszekrénybe. Ez idő alatt pedig annyi baktérium szaporodhat nyáron, hogy másnapra is megromlik az étel.