Aktuális

A jó iskolatáska rásimul a gyerek hátára

H. R.

Létrehozva: 2019.08.21.

Nem feltétlenül kell drága hátizsák ahhoz, hogy kímélje a gyerek vagy a saját egészségét. Az Országos Gerincgyógyászati Központ segítségével összeállítottuk, milyen is egy jó „hátra való”.

Az iskolakezdési nagybevásárlás bizonyosan minden szülő rémálma. Nem elég, hogy lenullázza a családi kasszát, még csatázni is kell a gyerekkel, hogy mi kerüljön a kosárba. Talán az egyik legkényesebb pont a hátizsák, mert általában mindkét fél mást szeretne. A boltok polcain megtalálha­tóak a pár ezer forintos, de tartással nem rendelkező darabok ugyanúgy, mint a mosható, ergonomikus, prémiumminőségű hátizsák közel öt­ven­ezer forintért.

Széles, párnázott pánt a nyerő 

A nem jól kiválasztott iskolatáska tönkreteheti az egész évet a gyerek és a szülő számára is. Nem csak napi bosszúságot és vitákat generál, hogy mennyire kényelmetlen, de hosszú távon egészségügyi panaszokhoz is vezethet. A szakértő elárulta, hogy a túlzott vagy egyenetlen terhelés tartási rendellenességet, az izmok helytelen működését okozza. – A vállon hordandó táskák a legjobbak, mert azok szimmetrikusan terhelik a gerincet – kezdte a Borsnak dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója. – A vállpántok legyenek szélesek és puhák, hogy ne vágja a vállat. Az is jó, ha van egy pluszkeresztpánt, ami segít a testhez szorítani a hátizsákot.

A belseje sem mindegy

A zsebek száma is legyen meghatározó szempont a vásárláskor. – Úgy kell megpakolni a hátizsákot, hogy a teher, a nehéz dolgok minél közelebb legyenek a háthoz. Ezt egy többfakkos táskában meg lehet oldani, míg az egyterűekben minden összecsúszik, bármennyire is igyekszik az ember – ecsetelte a következő szempontot Somhegyi. – Próbálja ki! Fogjon egy kétkilós súlyzót, tartsa meg nyújtott kézzel, majd utána úgy, hogy a törzséhez közel húzza. Teljesen más, ugye? Ugyanez igaz a hátizsákra is, könnyebb, ha a tömeg minél közelebb van a testünkhöz.

Ne lógjon a fenékre!

Hátizsákból is különböző méretûeket lehet kapni, még azonos korosztály számára is, ezért jobb, ha már a boltban felpróbáltatja a kiszemelt darabot. Az a jó iskolatáska, ami teljesen rásimul a gyerek hátára és nem lóg rá a fenekére. Persze jobban teszi, ha nem az éppen jót választja, hanem egy kicsit nagyobbat, máskülönben jövőre vehet újat. Ahhoz, hogy lássa, melyik az optimális méret, állítson a vállpántok hosszán és ellenőrizze az előbb említetteket!

Teljesíthetetlen elvárások

Nem jó, ha az iskolatáska önmagában is nehéz. Ez azért lényeges, mert kutatások szerint a gyerekeknek nem szabadna a testtömegüknél 10 százalékkal több súlyt cipelniük (ez egy 20 kilós gyerek esetében 2 kiló). Ezt szinte lehetetlen kivitelezni, de legalább meg lehet próbálni. – Szülőként oda lehet figyelni arra, hogy a gyerek ne vigyen felesleges terheket magával. Gondolok itt arra, hogy vannak, akik inkább mindent betesznek, nehogy valami otthon maradjon, vagy magukkal visznek egy-két játékot, ami szintén pluszsúly – magyarázza a doktor. 

Szorítsa a testhez az oldaltáskát

A kamaszoknak igazából már nem lehet megmondani mit hordjanak, így van ez a táskák esetében is. A középiskolás lányok válltáska helyett inkább már divattáskákban hordják magukkal az iskolába szükséges felszerelést. – Féloldalas táskák esetében arra kell odafigyelni a választáskor, hogy lehetőleg ne legyen hosszú a vállpánt. Menet közben ne ütögesse a csípőt, a combot, mert ezzel minden egyes lépésnél csak pluszterhelést rovunk a testünkre. A legjobb, ha a könyökünkkel a testünk mellé szorítjuk. A legfontosabb pedig, hogy váltogassuk a kezünket, ne csak egy oldalon hordjuk – javasolja a gerincspecialista.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek