Megint elrepültek a nyári hónapok, és a lazulás, jövés-menés után szép lassan visszazökkenünk a dolgos hétköznapokba. Ilyenkor jobban esik a házi koszt, a ráérős vasárnapi ebédek: adjuk meg a módját, és készítsük el a kora ősz legjobb ételeit!
Csirkehúsleves rókagombával
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 1 csontos csirkemell * 10 dkg burgonya * 1 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 10 dkg rókagomba * 1,5 l csirkealaplé * 1 tk só * 2 szem fekete bors * 10 dkg tejföl * 1 ek kapor
Elkészítés: a csirkemellet feltesszük főni az alaplében a sóval és a borssal, vagy erôs húslevest főzünk. Amikor felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, répát és petrezselymet, és puhára főzzük körülbelül 15 perc alatt. A főzés vége előtt 5 perccel hozzáadjuk a félbevágott és jól megmosott rókagombát is. Ha elkészült, kivesszük belôle a csirkemellet, kicsontozzuk, és a kockára vágott húst visszatesszük a levesbe. A tányéron egy-egy evőkanál tejfölt, és egy kevés kaprot adunk hozzá.
Mustban párolt kacsacomb szőlőmártással
Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag): 4 kacsacomb * 2 dl must * 1 tk só * 1 ek friss kakukkfűlevél
A mártáshoz: 1/2 kg kék szőlő * 3 dl vörösbor * 1 tk keményítő * 1 ek méz
Elkészítés: a kacsacombok bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a kakukkfűvel elkevert sóval, és egy órán át állni hagyjuk. Ezután egy sütőtálba tesszük a combokat, és aláöntjük a mustot. Lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, majd a fedőt levéve, 220 fokon ropogósra pirítjuk a bőrét. Közben elkészítjük a szőlőmártást: a bort felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, majd a mézet is, végül beleszórjuk a leszemezett szőlőt. A kacsacombbal együtt tálaljuk.
Grillezett polenta
Elkészítési idő: 50 perc+hűtés
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (4 adag): 20 dkg kukoricadara * 5 dkg vaj * 1 l tej * 1 tk só * 1 kk csilipor
Elkészítés: a tejet felforraljuk, és forrás közben kevergetve szórjuk bele a kukoricadarát. Takarékra vesszük a lángot, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Akkor beleszórjuk a sót és a csilit, belekeverjük a vajat, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, így hagyjuk kihűlni, hogy megdermedjen. Sütés előtt felvágjuk, és olívaolajjal átkent rácson mindkét oldalát átsütjük.
TIPP: a polentát akár előző nap is elkészíthetjük, majd frissen átsütjük.
Egyszerű szilvás lepény
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg friss, magvaváló szilva * 30 dkg liszt * 25 dkg cukor * 20 dkg tejföl * 5 dkg vaj * 4 tojás * fél csomag sütőpor
A forma kikenéséhez: vaj, liszt
A tetejére: fahéjas porcukor
Elkészítés: a szilvákat kimagozzuk és elfelezzük. A cukrot a vajjal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat, majd a sütőporral összekevert lisztet. Kikent, belisztezett, közepes méretű sütőformába simítjuk a masszát, és szépen elrendezzük rajta az elfelezett szilvákat. Gazdagon megszórjuk porcukorral. Előmelegített, 180 °C-os sütőben szúráspróbáig, kb. 30 percig sütjük.