Aktuális

Ezekkel a fogásokkal készülhetünk a legjobban az őszre

Bors

Létrehozva: 2019.08.25.

Megint elrepültek a nyári hónapok, és a lazulás, jövés-menés után szép lassan visszazökkenünk a dolgos hétköznapokba. Ilyenkor jobban esik a házi koszt, a ráérős vasárnapi ebédek: adjuk meg a módját, és készítsük el a kora ősz legjobb ételeit!

Leves

Csirkehúsleves rókagombával

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 1 csontos csirkemell * 10 dkg burgonya * 1 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 10 dkg rókagomba * 1,5 l csirkealaplé * 1 tk só * 2 szem fekete bors * 10 dkg tejföl * 1 ek kapor

Elkészítés: a csirkemellet feltesszük főni az alaplében a sóval és a borssal, vagy erôs húslevest főzünk. Amikor felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, répát és petrezselymet, és puhára főzzük körülbelül 15 perc alatt. A főzés vége előtt 5 perccel hozzáadjuk a félbevágott és jól megmosott rókagombát is. Ha elkészült, kivesszük belôle a csirkemellet, kicsontozzuk, és a kockára vágott húst visszatesszük a levesbe. A tányéron egy-egy evőkanál tejfölt, és egy kevés kaprot adunk hozzá.

Főétel

Mustban párolt kacsacomb szőlőmártással

Elkészítési idő: 100 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (4 adag): 4 kacsacomb * 2 dl must * 1 tk só * 1 ek friss kakukkfűlevél

A mártáshoz: 1/2 kg kék szőlő * 3 dl vörösbor * 1 tk keményítő * 1 ek méz

Elkészítés: a kacsacombok bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a kakukkfűvel elkevert sóval, és egy órán át állni hagyjuk. Ezután egy sütőtálba tesszük a combokat, és aláöntjük a mustot. Lefedve, 160 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, majd a fedőt levéve, 220 fokon ropogósra pirítjuk a bőrét. Közben elkészítjük a szőlőmártást: a bort felforraljuk, hozzá­keverjük a keményítőt, majd a mézet is, végül beleszórjuk a leszemezett szőlőt. A kacsacombbal együtt tálaljuk.

Köret

Grillezett polenta

Elkészítési idő: 50 perc+hűtés

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (4 adag): 20 dkg kukoricadara * 5 dkg vaj * 1 l tej * 1 tk só * 1 kk csilipor

Elkészítés: a tejet felforraljuk, és forrás közben kevergetve szórjuk bele a kukoricadarát. Takarékra vesszük a lángot, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Akkor beleszórjuk a sót és a csilit, belekeverjük a vajat, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, így hagyjuk kihűlni, hogy megdermedjen. Sütés előtt felvágjuk, és olívaolajjal átkent rácson mindkét oldalát átsütjük.

TIPP: a polentát akár előző nap is elkészíthetjük, majd frissen átsütjük.

Desszert

Egyszerű szilvás lepény

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg friss, magvaváló szilva * 30 dkg liszt * 25 dkg cukor * 20 dkg tejföl * 5 dkg vaj * 4 tojás * fél csomag sütőpor

A forma kikenéséhez: vaj, liszt

A tetejére: fahéjas porcukor 

Elkészítés: a szilvákat kimagozzuk és elfelezzük. A cukrot a vajjal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat, majd a sütőporral összekevert lisztet. Kikent, belisztezett, közepes méretű sütőformába simítjuk a masszát, és szépen elrendezzük rajta az elfelezett szilvákat. Gazdagon megszórjuk porcukorral. Előmelegített, 180 °C-os sütőben szúráspróbáig, kb. 30 percig sütjük. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek