Aktuális

Hőguta, tornádó, felhőszakadás, villámcsapás – megbolondult Európa időjárása

Bors

Létrehozva: 2019.08.10.

Forrás: Pexels

Az alábbi időjárási körképből jól látszik, hogy egész Európa különleges időjárási jelenségektől szenved, és míg a kontintens egyik pontján majd megfőnek az emberek, máshol évtizedes esőzés pusztít.

Magyarország

Szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

A második fokozat a riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Az országos tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.

Luxemburg

Hét ember megsérült, egy súlyosan, amikor pénteken tornádó csapott le Luxemburg délnyugati részén - közölték a hatóságok. A viharos forgószél, amelynek sebessége elérte az óránkénti 128 kilométert, megrongálta többtucatnyi ház tetőzetét. A tornádó a nagyhercegség Bascharage és Pétange településén tombolt délután fél hatkor, közel a belga és a francia határhoz. A pusztításról készült egyes videókon romos tetők és kémények voltak láthatók, míg más felvételeken kidőlt fák, megrongált járművek. Egyes helyeken víz öntötte el az utakat, másutt a lehullt törmelék duzzasztott fel vizeket. A főváros és a franciaországi Longwy közötti vasútvonalon egy ideig állt a forgalom, de hamar helyreállították a közlekedést.

Nagy-Britannia

Szomorúak lehetnek azok, akik a brit szigeteken a hétvégén szabadtéri programokat szerveznek, ugyanis az időjárás egyáltalán nem volt kegyes a szigetország lakóihoz. Az előrejelzések szerint egész hétvégén extrém időjárásra, jelentős mennyiségű csapadékre, viharos szélre és bizonyos területeken még áradásokra számíthatnak. Nagy-Britannia északi részére sárga riasztást adtak ki a viharok és az esőzések miatt, és péntek éjjel egy előre nem várt felhőszakadás gyakorlatilag eláztatta a londoni Luton repülőteret. A Daily Mail cikkében látható videók szerint óriási fejetlenség volt a repülőtéren, és miközben az ideges utasok folyamatos késéseket láthattak a reptéri kijelzőkön, maga a terminál is súlyosan beázott.

De nem csak a légi, hanem a vasúti közlekedésben is folyamatos fennakadások vannak az Egyesült Királyság több pontján is a 100 kilométer feletti széllökések és a heves esőzések miatt, és a meteorológiai szolgálat jelentése szerint áramkimaradások is várhatóak, mivel a szél több helyen már most több fát gyökerestől csavart ki. A hét végén a várható viharok miatt több szabadtéri rendezvényt is lemondtak.

A borzasztó időjárás már csak azért sem jött jókor, mert péntek este London és Délkelet-Anglia kiterjedt területein közel egymillióan maradtak áram nélkül a National Grid energiaelosztó hálózatban bekövetkezett meghibásodás miatt. Bár az áramellátást később helyreállították, a kimaradás Londonban fennakadásokat okozott a városi közlekedésben, illetve az országban több helyütt késéseket okozott a vasúti közlekedésben is.

Németország

Az Európa nyugati részén pénteken áthaladó vihargóc Németországot sem kímélte. A dél-németországi Rosenfeld-Heiligenzimmernen például villám csapott le a helyi sportpályán, ahol éppen edzést tartottak, emiatt 15 játékos megsérült. Helyi jelentések szerint a 19-48 év közötti játékosok kisebb sérüléseket szenvedtek, de egyikük rövid időre az eszméletét is elvesztette, emiatt elővigyázatosságból kórházba szállították őket.

A német dpa hírügynökség hozzáteszi, hogy Bajorországban megszakítottak egy szabadtéri koncertet, Neckarsulmban pedig a heves széllökések miatt leomlott egy cirkuszi sátor. Itt egy lovat el kellett altatni, tizenöt másik ló és teve elmenekült, a rendőrség fogta be őket.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek