A húsokat 5 Celsius-fokon tároljuk, a zöldségeknek ennél magasabb hőmérséklet az előnyösebb.
Forrás: istock
Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására – figyelmeztet a NÉBIH a felhívásában. Mindig ellenőrizzék a csomagoláson a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idejét, és a tároláshoz javasolt körülményeket. Hűtendő terméket csak akkor vásároljanak, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. A hűtés akkor hatásos, ha a húsokat, tejet öt fok alatt tárolják, míg a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb, 10–15 fok előnyösebb.
A nyers, darált húst még aznap készítsék el, mivel minél tovább tárolják, annál veszélyesebb lehet. A gyümölcsöket és zöldségeket két percig tiszta vízben kell áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni. Az ételeket, főleg, ha húst, tojást tartalmaznak, mindig jól süssék-főzzék át, nem elég csak megmelegíteni az ételt, azok forrósítása szükséges.