Aktuális

Magunknak ártunk, ha irigykedünk másokra

Bors

Létrehozva: 2019.08.18.

Habár a hét fő bűn közé tartozik, mégis előszeretettel irigykednek egymásra az emberek. Pedig ez jócskán rányomja a bélyegét az életminőségre is.

Forrás: iStock

Gyerekkortól jellemzô

A magyarok sajnos élen járnak az irigykedésben, sokan azt lesik, hogy a szomszédnak vagy az is­merősnek mi jön össze, ami nekik nem. Mondhatni, az irigység a génjeinkbe van kódolva. – Inkább szomorúak, negatív gondolkodásúak vagyunk, amihez hozzájárul az is, hogy irigyeljük a másiktól, amije van –  magyarázta dr. Csehák Hajnalka pszichológus. – Gyerekkorban sem tanultuk meg, hogy jó dolog örülni mások sikerének. Ehelyett azt kaptuk örökségül, ha valami sikerül, vagy valami öröm éri az embert, akkor azt inkább titkolja el, hogy ne találkozzon az irigyekkel, akik akár rosszat is kívánhatnak neki – mondta a Vasárnapi Borsnak a szakértő, pedig ez egyáltalán nem egy egészséges felfogás. Magyarországtól nyugatabbra ennél sokkal nyitottabbak az emberek, más a mentalitásuk, ezért ott kevésbé üti fel a fejét a beteges irigység. Szerencsére mi is javíthatunk ezen, viszont ehhez óriási szemléletváltásra van szükség. Először is annak kellene örülni, amink van, és nem mások boldogságán rágódni.

Boldogabbak a jóindulatúak

Nemcsak a környezete életét keserítheti meg azzal, ha folyamatosan irigykedik másokra, hanem saját magának is árt vele. Ugyanis ez egyfajta elkeseredettség, és a folyamatos összehasonlítgatás rossz a léleknek is. – Jobb inkább azt vizsgálni, hogy saját maga mit ért el. Ez lehet apróság is, az a fontos, hogy a kis dolgoknak is meg kell tanulni örülni – mondta a pszichológus. Az irigy emberek nem pozitív célokat tűznek ki, hanem azt nézik, kinek mennyire van szerencséje, és ki hogyan építi az életét. Sajnos ehhez hozzátartozik az is, hogy sokkal na­gyobb azoknak az embereknek a becsülete, akik ügyeskedéssel szerzik a meglévő javai­kat, mint azoké, akik a saját kezükkel építették fel az életüket. – Jobban érzi magát a bő­rében az, aki elégedett, ezért lenne érdemes változtatni a nézeteken. Ahhoz, hogy valaki tudjon örülni más örömének is, fontos a jóindulat – figyelmeztetett dr. Csehák.

Hibátlan felszín

Sajnos a közösségi oldalak is növelik az irigység érzését, hiszen ezeken mindenki idealizált, tökéletes képet – mindig mosolygós családi fotókkal, képeslapra illő nyaralással, csillogó-villogó lakással, profi sminkkel, ínycsikladó ételekkel stb. – igyekszik festeni az életéről. Pedig a felszín alatt legtöbbször ugyanolyan küzdelmes, hétköznapi élet húzódik, mint azé, akiből irigységet vált ki ez a látszatvalóság.

Fel kell ismerni, hogy változtatni lehessen

Az individualizmus ebben az értelemben azt jelenti, hogy mindenki a saját életéért felel, akkor is, ha rossz, és akkor is, ha jó. Természetesen nem mindenkinek ugyanazt jelenti a jó vagy a rossz, de az indivi- dualizmusban pont az a jó, hogy megengedi, mindenki úgy érezze jól magát, ahogy neki jó. Nem szabad ítélkezni a fölött, hogy másnak mi a jó, pontosan ebben különböznek a magyaroktól a nyugatabbra élő nemzetek. Ezt kellene megtanulni, és a gyerekeknek ezt a szemléletmódot kellene átadni ahhoz, hogy az irigység ne eméssze fel őket se felnőtt- korukban. Sokan sajnos észre sem veszik, hogy irigykednek, mert már annyira beleépült a személyiségükbe, pedig a tudatosítás lenne az első pont ahhoz, hogy változtatni lehessen rajta. Fontos lenne azt is tudatosítani, pontosan mi az, ami az irigységet kiváltja, így megtudhatja, mi az, amire vágyakozik, de valamiért nem kapja meg. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek