A mustár gyógyhatását már régóta ismerik és használják a népi gyógyászatban.
Forrás: istock
A mustármag általános méregtelenítő, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érrendszert, csökkenti a véralvadást, a vérrögképződést, mérsékli a gyulladást és a fájdalmat. Belsőleg emésztési zavarok ellen, külsőleg különféle gyulladások kezelésére javasolt. A mustármagpakolás (mustártapasz) az őrölt magok és meleg víz vagy ecet keverékéből készül. A népi gyógyászatában általában disznózsírral viszik fel a kezelendő testrészre. Hatásosan alkalmazhatjuk ízületi és ideggyulladásokra, porckorong-problémákra, légúti és tüdőgyulladásnál a mellkasra helyezve.
A pakolás elkészítése: 1 evőkanál mustármagot (vagy az őrölt maglisztet) és 8–10 evőkanál fehér lisztet langyos vízzel pépesre keverjük. Vékony pamutruhára terítjük, a ruhát összehajtjuk és felhelyezzük az adott területre, úgy, hogy a mustárpép közvetlenül ne érintkezzen a bőrrel! Célszerű fáslival is rögzíteni. Mivel a mustár gyorsan képes a bőrt kipirosítani, a pakolás időtartama max. 20 perc legyen.