Aktuális

Önvédelem nőknek – Lágy részeken üsse a támadóját!

Bors

Létrehozva: 2019.08.08.

Bárhol, bármikor megtámadhatnak egy védtelen nőt az utcán, ehhez még csak kirívó öltözködés sem kell. Az önvédelem az egyetlen lehetőség, hogy épségben megússza a kalandot.

Forrás: Kovács Ildikó

Nem kell megvárni a bajt

Minden nő retteg attól, hogy valaki megtámadja, és sajnos ez elő is fordul. Sokan már csak akkor kérnek tanácsokat egy szakértőtől, amikor már megtörtént a baj, pedig a megelőzés sokkal fontosabb lenne. Már csak azért is, mert így bármilyen helyzetben rögtön előjönnek a tanultak, így könnyebben megvédheti magát az áldozat. Ha valakit egyszer megtámadnak, akkor azt később nagyon nehéz feldolgozni, főleg, ha tettlegességig fajul a dolog. A lelki sérülések akár éveken át is kísérhetnek egy nőt.

Kovács Ildikó önvédelmi instruktor szerint még akkor is előfordul, hogy lefagy az ember, ha már egyszer tanulta az önvédelmet, azonban nem mindegy, hogy ez az idő meddig tart.

– Az ilyen támadásokra nem lehet felkészülni, hiszen bármikor jöhet, amikor nem is számítunk rá. Természetes, hogy az ember lefagy, de nem mindegy, hogy mozgásképtelen lesz, vagy elég csupán egy másodperc, hogy rögtön cselekedni tudjon. Ez nagyon fontos, mivel így sokkal nagyobb a menekülés esélye – magyarázta a szakember, majd hozzátette, hogy az önvédelmi technikáknak hála kialakul egy megelőző szemlélet.

Ami a csövön kifér

Egy félreeső helyen, túrázás közben, de akár a közeli parkban is bárkit érhet támadás. Ezek az emberek általában azokat a prédákat keresik, akikben kevesebb ellenállást látnak. Ezért kell, ha lehet, teljes erőből mozogni.

– Mindig figyelni kell a környezetet, felkészültnek kell lenni. Ha támadás éri, és nem tudja, hogy mit kellene tennie, akkor egyszerűen csak csinálja azt, ami eszébe jut. Legyen nagyon aktív, teljes erejéből üssön, rúgjon, harapjon, csípjen, de ne legyen tehetetlen. Az aktivitás nehezíti a támadó dolgát, és nagyobb az esély arra, hogy kicsúszik a kezei közül és elmenekülhet – magyarázta az önvédelmi instruktor.

Ha ütésről van szó, akkor mindenképp a lágy részekre kell koncentrálni. Az arc, a has, és az ágyékrész az, amit érdemes megütni, de a térdnél is tudunk sérülést okozni. Fontos, hogy az áldozat állva maradjon, így erősebben lehet ütni és rúgni, de ha a földre kerül, akkor sem szabad feladni. Kovács Ildikó azt mondja, hogy a rúgás a legjobb, mivel nagyobb erőt lehet kifejteni, és akár komolyabb sérülést is okozhat a támadónak. A kiabálás is jó taktika, mert ha a környezet nem is segít, de nagyobb a lebukás esélye, ami riasztó lehet a támadónak.

Nem számít a méret

Az önvédelmi oktatások azért is nagyon fontosak, mert nem számít, hogy mekkora a támadó, akár egy alacsony, vékony nő is könnyen el tud bánni egy meglett férfival. Ezek a fogások általában egyszerűek, könnyen elsajátítha­tóak, és vész esetén biztosan mindenkinek eszébe fog jutni, aki legalább 2–3 hónapig foglalkozott a témával. Az erő mellett a jól irányzott ütés is fontos, mivel egy ilyennel már el lehet tántorítani a támadót. Fontos a meglepetés ereje, úgy kell fellépni ilyenkor, amire a támadó nem számít. Ilyen az is, ha elkezd vele kiabálni, vagy ütni. A megfutamodás nem mindig jó taktika, ha nincs lehetőség szaladni, akkor bizony küzdeni kell.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek