Aktuális

Retró fogások – Húzza le a tűzről a lecsót, hogy összeérjenek az ízek!

Bors

Létrehozva: 2019.08.22.

Lecsós szelet, káposztás tészta, meggyszósz főtt hússal. Ugye, ön is szinte az általános iskolai menzán érzi magát ezeket hallva? A 70-es, 80-as években nem csak az ebédlőben hódítottak ezek a fogások, de a vasárnapi ebédnél is ott gőzölgött az asztalon a rántott hús, vagy desszertnek egy piskóta csokiöntettel. A Bors összegyűjtötte, hogyan lehet újragondolni a régi finomságokat.

Meggyszósz főtt hússal

Ne cukrozott meggyel készítse!

Schobert Norbert szerint minden ételt el lehet készíteni diétásan.

– A magozott meggyet (nem a cukrozottat) összekeverem egy deciliter tejszínnel, majd egy kicsit összeturmixolom. Ebbe újra egész meggyeket rakok, így kellőképpen sűrű szószt kapok. A főtt húst natúran bármiből elkészíthetjük, megfűszerezhetjük egy kis sóval, borssal, fűszerpaprikával.

Káposztás tészta

Frissen gyúrva lesz a legjobb

Bíró Lajos séf szerint a káposztás tészta titka az alapanyagokon múlik.

– Kinyújtom a tésztát, szépen simán, mintha egy lasagne-tészta lenne. Nem tépkedem meg, hanem így kinyújtva kifőzöm. Majd harmonikaszerűen elkezdem hajtogatni, a hajtások közé mindig rakok egy adag káposztát. Ezt így folytatom, ameddig el nem fogy a tészta, a tetejére szórok borsot és már készen is van – mondja a séf.

Piskóta csokiöntettel  

Kerülje a bolti piskótát!

Az általános iskola kedvenc desszertje volt ez a csokipudingos finomság. Öt darab tojást verjen habosra 30 dekagramm cukorral. Egy teáskanál sütőport keverjen össze 30 dekagramm finomliszttel és lassan öntse hozzá a habhoz közben az 1 de­ciliter vizet is. Lisztezett tepsiben 30 perc alatt 200 Celsius-fokon süsse készre.

A csokiöntet is hasonlóképpen egyszerű, egy tasak csokoládés pudingport keverjen össze az 5 evőkanál cukorral és a 2 teáskanál cukrozatlan kakaóporral. A szokásos módon készítse el a pudingot, csak most 8 deciliter tejet használjon hozzá. Vágja kockákra a piskótát, öntse rá a friss csokoládépudingot és már tálalhatja is a retró desszertet.

Lecsós szelet

A végén kerüljön bele a tojás!

A lecsó az egyik legegyszerűbb ételek közé tartozik, mégis sokan nem tudják, hogy az ízek akkor érnek igazán össze, ha félúton kicsit leveszük a tűzről.

– Miután kicsit megpároltam a szalonnát vagy a kolbászt, leveszem a tűzről, majd megy hozzá a pirított hagyma, hadd érjenek össze az ízek. Ezek után jöhet a paprika, a paradicsom, só, bors, fokhagyma és a fűszerpaprika. Aláteszek egy deciliter paradicsomlevet és takaréklángon fedő alatt körübelül tíz percig hagyom összefőni. Ezek után készítek egy rántottát és a legvégén teszem hozzá, így darabos marad kissé, és nem lesz olyan folyós állaga a lecsónak – mondja Bíró Lajos séf.

Rántott hús

Parmezánból is lehet panír

Schobert Norbert szerint a panírmorzsa helyett rengeteg megoldás létezik, amiket kár lenne kihagyni.

– Bármilyen húsból el lehet készíteni, én egy sertéskarajt javasolok vékonyra kikloffolva. Egy éjszakára beáztatom egy kis fokhagymás tejbe. Reszelt parmezánsajtot összekeverek egy kis lenmaggal, szezámmaggal vagy egyéb magvakkal. A tojásba nem kell sót tenni mert a parmezán már eleve sós, majd ebben meghempergetem, utána a parmezánban és már mehet is egy kis zsírba a serpenyőbe – mondja Norbi.

Kapcsolódó jegyzetünk ide kattintva olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek