Balatonszárszón ismét lecsófesztiválra gyűltek a népek. Azokon kívül, akik csak enni akartak egy finomat, igazi lecsóspecialisták is összemérték főzőtudományukat.
Íz-és illatorgia, jó idő, valamint nem kevésbé jó hangulat várta a hétvégi fesztivál látogatóit. A lecsó igazi magyar étel, sokféleképpen lehet készíteni, de vajon melyik a legjobb?
– Ez már a XI. lecsófesztivál – mondta a Borsnak Dorogi Sándor polgármester. – Idén harminckilenc csapat jött el, az alapanyagról mindenki maga gondoskodott, mi csak a szabad tűzön főzőknek biztosítottuk a fát. A legjobb csapat a Lecsókirály címet nyerte el.
Lecsókirály: Mátrix
1. Lecsó Faló
2. Rosatom ASE (orosz csapat)
3. Family 5 B
MátrixMarsa Sándor Bonyhádról
Minőségi alapanyagok kellenek. Füstölt császárszalonnát megdinsztelek. A zsírjába beleteszem a hagymát, amit üvegesre pirítok. Beleteszem a paprikát, de nem főzöm, hanem sütöm. Erős paprikával csínján kell bánni. Utána kerül bele füstölt kolbász, paradicsom, majd reszelt cukkini, bab és végül összevágott kapor.
* * *
Lecsó falók Horváth Szabolcs Balatonszárszóról
Földváron egy hotelben vagyok szakács. Ott is gyakran készítem. Én kolozsvári szalonnával indítok, majd hozzá dinsztelem a hagymát. Aztán jön a paprika, paradicsom, és pritamin paprika. Olcsó, tarhonyával és kenyérrel is jó.
* * *
Family 5B Bodrogi Balázs (három B betűs gyerek és két B-s felnőtt)
József Attila kedvenc ételéről írt nővérének: bableves csipetkével és kolbász reszelékkel. Ezért a mi lecsónkba a hagyma, a paprika és a hámozott paradicsom mellé tettünk babot és kolbászt is.Tűzön készítettük, mert a fa füstös illata is kell hozzá.
* * *
Macsó lecsó Sági Ferenc
Háromféle szalonna kisült zsírjába tettük a hagymát, aztán a paradicsomot, majd megfűszereztük. Utána jött a paprika, és a végén fürj tojás, majd borsó, kolbász, szalonna. Másfél óra alatt elkészült a Sárkány lecsó.