Túllépve a nyár zenitjén, elmondhatjuk, hogy a piacokon kapható zöldségek, gyümölcsök mind hazai termesztésűek. Jellemzően ilyentájt vásárolhatunk a legjobb áron, ezért most érdemes akár húsmentesen is elkészíteni ezeket az ízletes fogásokat.
Hideg őszibarackleves
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 50 dkg sárgadinnye * 50 dkg őszibarack * 1 lime héja és leve * 50 dkg kókusztej * 2 ek méz * 4 ek görög joghurt és mentalevelek a tálaláshoz
Elkészítés: A sárgadinnyét és a barackot hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk darabokra. A lime levével és héjával, a kókusztejjel és a mézzel együtt turmixoljuk le a gyümölcsöt, és adagoljuk ki a tálaló edényekbe. Kínáljunk hozzá görög joghurtot és mentalevelet.
A hét lecsója: shakshuka
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 2 nagy kápiapaprika, felkarikázva * 1 sárga kaliforniai paprika, felkarikázva * 1 nagy fej főzőhagyma, apróra vágva * 6 gerezd fokhagyma, aprítva * 1 közepes padlizsán, kockára vágva * 4 evőkanál olaj * 40 dkg konzervparadicsom, apróra vágott * 2 paradicsom, kockára vágva * 1 evőkanál paradicsompüré * 1 teáskanál csípős harisszamártás * 1 teáskanál őrölt kömény * 1 kávéskanál őrölt római kömény * 1 teáskanál édespaprika * 1 teáskanál cukor * tengeri só és fekete bors * 4 nagy tojás * joghurt és friss zöldkoriander a tálaláshoz
Elkészítés: Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a hagymát aranysárgára, hogy még édes maradjon. Dobjuk rá egy pillanatra a fokhagymát, majd a paprikákat és a padlizsánt, és együtt pirítsuk közepes lángon, kevergetve kb. 10 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, paradicsomkonzervet és pürét, a harisszát, a kétféle köményt, paprikát, cukrot, tengeri sót, a borsot, öntsünk alá 1,5 deci vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg besűrűsödik. Négy üreget alakítunk ki a felületén, ebbe ütjük bele a tojásokat, és lefedve pároljuk 5 percig, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája folyós és lágy marad. Frissen, joghurttal meglocsolva, friss zöldkorianderrel megszórva tálaljuk.
Egyszerű szilvás lepény
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg friss, magvaváló szilva * 30 dkg liszt * 25 dkg cukor * 20 dkg tejföl * 5 dkg vaj * 4 tojás * fél csomag sütőpor
A forma kikenéséhez: vaj * liszt
A tetejére: fahéjas porcukor
Elkészítés: A szilvákat kimagozzuk és elfelezzük. A cukrot a vajjal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat, majd a sütőporral összekevert lisztet. Kikent, belisztezett, közepes méretű sütőformába simítjuk a masszát, és szépen elrendezzük rajta az elfelezett szilvákat. Gazdagon megszórjuk porcukorral. Előmelegített, 180 °C-os sütőben szúráspróbáig, kb. 30 percig sütjük.