Forrás: iStock
A szőlő gyümölcse finom és egészséges, legértékesebb része mégis a szőlőmag, antioxidáns-tartalma az egyik legmagasabb a világon. A szőlőmagból lisztet és olajat készítenek, mindkettő nagyon jó hatással van az emberi szervezetre. A szőlőmag egészben vagy szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, összeőrölve a benne rejlő hatóanyagok kiszabadulhatnak, és nagyobb arányban koncentrálódnak a jótékony összetevői. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns-hatású, a rák kialakulásának megelőzésére is alkalmas E-vitamint és a sejtek egészséges működéséhez segítő linolénsavat. Egyik legfontosabb természetes szer lehet az öregedés elleni küzdelemben, mert védi és erősíti a kötőszövetet. Fogyasztása: javasolt napi adagja: 1 kiskanál (3–5 g). Tehetünk joghurtba, müzlibe, turmixba, italokba. A szőlőmagból magolaj is készül, ami keringési és érrendszeri problémákra, gyulladásra, a bőr és a haj ápolására javasolt. A bőrre kenve puhává és feszessé teszi azt, a hajat fényessé varázsolja.