Még mindannyian búcsúztatjuk a nyarat, de az új évszakkal új ízélmények várnak ránk: az őszi gombák, halak, színes zöldségek megunhatatlan paradicsoma. Fogadjuk és fogyasszuk őket szeretettel!
Erdeigomba-leves
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (8 adag): 2 l zöldségalaplé * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 2 kis fej vöröshagyma * 70 dkg erdei gomba (pl. rizike és tinóru) * 1 gerezd zúzott fokhagyma * lestyán, tárkony és tört ánizsmag * 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva * 4 ek olaj * tejföl a tálaláshoz
Elkészítés: a megtisztított, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és az egyik hagymát az alaplében puhára főzzük, majd leturmixoljuk. A másik hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a fokhagymát, az ánizsmagot és a feldarabolt erdei gombát. Enyhén megpároljuk, majd felöntjük az előkészített krémlevessel, és puhára főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a zöldfűszereket és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk. A tejfölt ízlés szerint a tányéron keverjük bele.
Fűszeres-spenótos harcsatekercs aszalt paradicsommal
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 1,2 kg harcsafilé * 25 dkg spenótlevél * 10 dkg aszalt paradicsom * 4 gerezd fokhagyma * 5 dkg vaj * 1 ek só * 1 kk őrölt fekete bors * 1 citrom a tálaláshoz
Elkészítés: a megmosott, lecsöpögtetett spenótot enyhén besózva, 2,5 dkg vajon pároljuk puhára, fokhagymával és borssal ízesítve. Ha elkészült, evőkanállal adagoljuk a besózott, kiterített halszeletekre. Az egyik végébe helyezzünk egy darab aszalt paradicsomot – innen tekerjük fel őket, és tűzzük össze fogpiszkálóval. A maradék vajat olvasszuk fel, és öntsük egy nagyobb sütőtálba vagy tepsibe. Sorakoztassuk rá a feltekert halszeleteket, szórjuk be a fűszerekkel és fedjük le a tálat. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük. A tányéron facsarjunk rá egy kis citromlevet.
Sütőtökös rizottó
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 30 dkg kerek szemű rizottórizs * 30 dkg sütőtök * 1 kk só * 7 dl csirkealaplé * 10 dkg vaj * 1 salottahagyma, finomra aprítva * 1 dl száraz fehérbor * 1 kk apróra vágott zsályalevél * 1 tk só * 1 kk frissen őrölt fekete bors * 5 dkg reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítés: egy lábasban felolvasztjuk a 2,5 dkg vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és a zsályát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst és 20 dkg kockára vágott sütőtököt, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni. Az alaplét folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a borsot. A folyamat összesen 15-20 percig tart. Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadunk további 2,5 dkg vajat. Közben a hozzáadott sütőtök szétfő. A maradék 5 dkg vajban megpirítjuk a félretett 10 dkg sütőtököt. A végén megsózzuk, megszórjuk borssal, és a tányérra szedett rizottóra halmozzuk. Frissen reszelt parmezánt adunk hozzá.
Szedres tortácskák
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (12 adag): 4 tojás * 15 dkg cukor * 12 dkg búzaliszt * 1 csipet só * 1 mk sütőpor * 3 dl tej * 1 ek vaj * 20 dkg szeder * +1 ek vaj
Elkészítés: a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat gépi habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd a többi hozzávalót. Egy piteformát alaposan kikenünk vajjal, beleszórjuk a megmosott, megszárított szederszemeket, majd ráöntjük a tésztát, és az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 35 perc alatt sül meg, frissen fogyasszuk.