Az őszi bogyós gyümölcsök – például az áfonya vagy a fekete szeder – igazi vitaminbombák, és süteményekben is rendkívül ízletesek. Érdemes a téli hónapokra dzsemet is készíteni belőlük!
Áfonyadzsem
1 kg 50 perc ✦✧✧
Hozzávalók:
• 1 kg áfonya
• 3 dl víz
• 300 g cukor
• 1 ek. pektin
100 g tápanyagtartalma:
213,3 kcal; 0,6 g fehérje; 0 g zsír; 50,5 g szénhidrát
Dietetikus tanácsa: cukorbetegek és fogyókúrázók xilitet ⁄ eritritet ⁄ steviát használjanak.
Gasztro magazin kéthetente kedden a Borsban - keresse az újságárusnál!
Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!
Elkészítés:
1. Az áfonyát megmossuk és leszemezzük, majd a vizet aláöntve főzzük, míg a szemek megpuhulnak és szétnyílnak.
2. Finom lyukú szűrőn átpasszírozzuk, belekeverjük a cukrot és tovább főzzük. Felforraljuk, majd kis lángon még 10 percig bugyogtatjuk.
3. Belekeverjük a pektint és néhány perc főzés után sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk és szárazdunsztban kihűtjük.
További receptekért keresse a Gasztro magazint!