A hétköznapokon nem sok idő jut a főzőcskére, de időnként érdemes rászánni a szokásosnál egy kicsit több időt, és igazi, házias ebédet varázsolni az asztalra – például ilyet.
Őszi zöldségleves
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 10 dkg erdélyi szalonna (vékony hasaalja-szalonna) * 30 dkg füstölt tarja * 1 nagy fej vöröshagyma * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1 nagy paszternák * ½ nagy zellergumó * 1 kg kelbimbó * 40 dkg fejtett bab (mélyhűtött) * 1 tk só * őrölt fekete bors * őrölt kömény * majoránna * 1 babérlevél * 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv * 1 csokor petrezselyemzöld
Tálaláshoz: 10 dkg reszelt sajt * 6 ek bazsalikompesztó * 2 liter víz
Elkészítés: A szalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, és a lábosban lassú tűzön kiolvasztjuk, majd megpirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott hagymát, és együtt pirítjuk, míg a hagyma aranysárga színt kap. A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller) megtisztítjuk, és karikára, illetve kockára vágjuk. Hozzákeverjük a pirított hagymás szalonnához, és azonnal hozzáadjuk a fagyasztott babot is. Megsózzuk, majd felengedjük vízzel, és elkezdjük főzni, teljes lángon. Forrás után visszavesszük a lángot takarékra, és kb. húsz percig bugyogtatva főzzük. Ezt követően beletesszük a kelbimbót és a kockára vágott füstölt tarját, majd további húszperces főzés következik. Akkor kerülnek bele a fűszerek: őrölt bors, kömény, majoránna, babérlevél, és a paradicsomkonzerv. Tízperces főzés után lezárjuk a lángot. Tálalás előtt tegyük bele a petrezselyemzöldet apróra vágva, majd a tányéron a reszelt sajtot, és egy-egy teáskanál bazsalikompesztót.
Konfitált kacsacomb
Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): 6 kacsacomb * 2 tk só * 1 kk bors * 1 kk kakukkfű * 2 babérlevél * 40 dkg kacsazsír * 1 fej fokhagyma * 1-1 rozmaring- és kakukkfűág
Elkészítés: A sóból, a borsból és a kakukkfűből fűszersót készítünk, amivel bedörzsöljük a combokat, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt leitatjuk róla a nedvességet, majd egy felforrósított, száraz serpenyőben körbesütjük a combokat. Utána egy mély sütőtálba rakjuk, mellétesszük a félbevágott fokhagymafejet, a kakukkfű- és rozmaringágat, a babérlevelet, majd ráöntjük a felolvasztott zsírt. Előmelegített, 120 fokos sütőben kb. 2,5-3 óra alatt készül el. Régen így tartósították a húst – amíg teljesen befedi a zsír, nem romlik meg. Fogyasztás előtt a combokat egy serpenyőben újra átsütjük, egyrészt így felmelegítjük, másrészt ropogósra sül a bőre.
Hagymás krumplipüré
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (6 adag): 1 kg krumpli * 2 nagy fej hagyma * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 2 ek kacsazsír
Elkészítés: A krumplit hámozzuk meg, és kockákra vágva főzzük meg sós vízben, majd krumplinyomón törjük át, és egy kis főzőlevet hozzáadva pürésítsük. A hagymát vágjuk kockákra, és megborsozva pirítsuk meg a kacsazsíron. Keverjük hozzá a krumplipürét, és melegen tálaljuk.
TIPP: Savanyúság mindenképpen kerüljön mellé az asztalra!
Túrós grízpuding erdei gyümölcsökkel
Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (12 adag): 50 dkg túró * 25 dkg tejföl * 15 dkg kukoricadara * 10 dkg cukor * 1 citrom héja és leve * 1 tk vaníliakivonat * 2 tojás * 1 tk sütőpor * 1 tk vaj * 25 dkg vegyes bogyós gyümölcs
Elkészítés: A túrót keverjük simára a tejföllel, a cukorral, a citrom levével és héjával, valamint a vaníliakivonattal. Szórjuk bele a darát, és tegyük félre húsz percre. A tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből egy csipet sóval verjünk habot. A tojássárgáját keverjük a darás túróhoz a sütőporral együtt, majd adjuk hozzá a fehérjehabot is. Simítsuk egy kivajazott sütőtálba, és szórjuk meg a gyümölccsel. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig. Frissen fogyasszuk!