Hosszú utat tett meg Szabó Imre, mire eljutott odáig, hogy saját boltjai legyenek egy idegen országban. Békési lévén gyerekkora óta hagyomány volt a családjukban a disznóvágás, a kolbásztöltés, nem csoda, hogy odakint is szerette volna megismertetni az egyedi ízvilágot. De persze nem csak a kolbászét!
– Nyitottak az emberek a gasztronómiára, sokan hallottak is már a magyar konyháról, szívesen járnak Budapestre. Ráadásul élnek Svédországban magyar családok, akiknek hiányoznak a hazai ízek – mondja a Borsnak Imre.
Mivel a svéd áruházakban kevés magyar termék van, Imre ezért is gondolta, érdemes ezeket az igényeket kielégíteni: egy boltot nyitni, kizárólag magyar ízekkel.
A vállalkozó számára a legnehezebb a svéd szabályozás miatt a cégalapítás volt, de ebben szerencsére két magyar segítsége is akadt. Csak egy reklámkampány kellett a bolt beindításához... Ma két üzletében – Växjőben és Göteborgban – húszféle kolbászt, tízféle tejterméket, fűszereket, édességeket és savanyúságokat is kapni. És persze magyarok is gyakori vendégei.
– Egy évvel a hátam mögött mondhatom, a magyar populáció Svédországban ma már jól ismer minket itt. Egy igazi magyar éttermet is szeretnék indítani – osztja meg a terveit Imre. Mint mondja, boltjaival még a svédországi magyarok összetartozását is erősíti, hiszen nála mindig beszélgetnek, ismerkednek az emberek.